fallback

България и светът бе третата тема на предизборния лидерски дебат, организиран от Bulgaria ON AIR, в който участваха Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната",  Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Мястото на България във външнополитическата сцена, миграцията, еврочленството на Северна Македония

"Ясно е, че България трябва да се стреми да се интегрира в рамките на ЕС и НАТО, като продължава да развива своите отбранителни способности и да модернизира институциите си. За съжаление, живеем в свят, който все по-дълбоко се разделя и в който авторитарните режими по света отправят предизвикателства към демокрациите. Демокрациите ще трябва да отговорят глобално на тези предизвикателства, най-вече като очертаят ясни граници между себе си и авторитарните режими", заяви Даниел Митов.

Георги Свиленски пък атакува управлението през последните години и заяви, че страната е управлявана от политици, а не държавници.

"Във външната политика България има нужда от държавник премиер, държавник министър на външните работи – човек, който да защитава интересите на българите. Важните проблеми са присъединяването на Северна Македония към ЕС – трябва ли да се преразглежда договорът или да потвърдим същите условия – както и третият пол и джендър идеологията. Това ще е другият натиск, който ще бъде оказан върху България", смята кандидат-депутатът от БСП.

Асен Василев засегна друга важна външнополитическа тема – миграцията.

"Трябва да поставим някои остри теми в ЕС като дали миграцията да е по модел като в Канада, където ЕС се допускат само хора от определени специалности, или миграцията ще продължи по сегашния модел – връщане на хора от колониите, което не е окей", изтъкна съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Владислав Панев се съгласи със Свиленски и Василев, че България трябва да отстоява собствените си позиции, като на свой ред подчерта необходимостта страната ни да се свърже със Западните Балкани.

"Решенията по външнополитически теми би следвало да се вземат в България и да се защитават навън, а не да се вземат отвън и да се защитават в България. Обаче авторитетът на България във външнополитически план не печели от снимките на премиера в спалнята, проснат по очи, спящ до пистолет и чекмедже с пачки с евро. Не печели от сигналите навън за полицейското насилие и пребитите стотици младежи по времето на летните протести. Не печели и от информацията за незаконните подслушвания на хиляда българи. Ако ще говорим за човешки права, то сигналите, които излъчваме от България навън, ни поставят в доста унизителна ситуация", обърна внимание Мая Манолова.

По думите на Митов обаче, репресиите на Бойко Рашков също поставят България в унизителна ситуация.

Свиленски пък засегна темата за интеграцията на Северна Македония в ЕС.

"Нашата позиция е, че има натиск да се се приеме РСМ при определени облекчени условия, с цената на компромис по отношение на България и българската история", обяви социалистът.

Панев обаче не вижда такъв натиск, а по-големият проблем за него е отношението на България към малцинството от българи в Северна Македония.

"Няма влакова връзка вече 2 години между София и Цариброд, културно-информационни центрове. Ситуацията наистина е трагична и ние трябва да направим всичко възможно българите от близката чужбина да се чувстват интегрирани в българското общество. В Цариброд ежегодно се раждат само 30 деца, а умират 400 души. След 20 години в тези земи няма да има българи, ще ги изгубим безвъзвратно", предупреди кандидат-депутатът от ДБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 2 години

Само ГЕРБ! Останалите са мишоци както се вижда.

73

Мунчо

преди 2 години

Като почнат да лъжат и манипулират - в Канада има имигранти по различни програми. Включително и бежанци. Ситуацията е такава не само в Цариброд, но и в Берковица, Павликени и Чирпан.

72

да ама не

преди 2 години

Ето тази хармония и любов между ДБ и БСП ще ме накара да им бия дуспата на изборите .Повтарят путинската теза РСМ веднага в ЕС за да имат още един троянски кон на Русия в ЕС. Никой нищо не казва за енергийна независимост и лустрация .Ще подсмърчате извън парламента айду оттичайте в канала екскременти такива.

fallback