fallback

Даниел Митов от ГЕРБ, Георги Свиленски от БСП, Асен Василев от "Продължаваме промяната", Владислав Панев от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" сблъскаха позициите си в "Избори - трето действие: Лидерски дебат на тема здравеопазване и Ковид-19", организиран от телевизия Bulgaria ON AIR.

Да се включат в дебата отказаха представители от "Има такъв народ" и ДПС.

Кризата COVID-19

"Служебните кабинети на Радев не успяха да се справят с пандемичната криза и тя трябва да бъде решена веднага след като бъде съставено правителство. Бе пропиляно много време, болниците са препълнени, когато имаме управление на здравеопазването, което се оглавява от ковид скептик", заяви Даниел Митов.

"Смятаха, че създаваме паника, когато ги предупреждавахме да се подготвят. В момента са паникьосани, не са планирали добре. Трябваше да забранят износа на кислород и на болниците сега им липсват оборудване и места. Крият какво се случва, лъжат ни и искат помощ от ЕК", каза зам.-председателят на ГЕРБ.  

Според него ваксинационната кампания е трябвало да започне преди лятото и припомни, че по време на управлението на ГЕРБ са се изплащали редовно допълнителните 1000 лв. за лекарите на първа линия.

От своя страна Георги Свиленски заяви, че българските граждани очакват промени, а в същото време имаме разградени и унищожени системи. Според него политиците не са успели да създадат здравеопазване, в което българските лекари и граждани да бъдат сигурни.

"БСП има конкретни предложения и план за излизане от кризата. Трябва да бъде отворен държавният резерв за нуждите на медиците. Правилната политика е да бъдат отделени ковид болници от чистите болници. Трябват още средства за хората, които са на първа линия. Лекарите изнемогват. Порочна практика е болниците да бъдат търговски дружества, трябва да я прекратим", подчерта Свиленски.

Общ преглед

Според Асен Василев пък част от ваксинацията в Европа е била постигната с насилие.

"Не трябва да се въвежда задължителна ваксинация. Трябва истинска информационна кампания. Направихме всички мерки да се налагат на база това колко хора има в болниците и колко свободни легла има. "Зеленият сертификат" да е на база и преболедуване с доказани антитела. Надяваме се скоро това да стане факт и в Европа", коментира единият от лидерите на "Продължаваме промяната".

Той призова българите да се ваксинират, но се обяви твърдо срещу метода "или си ваксиниран, или си изгонен от работа".

"Много ясно е планирано действието, което се случва в момента. Благодарение на актуализацията на бюджета има средства за хората на първа линия. Най-големият цинизъм е, че има шефове на болници, които получават заплати от по 100 хил. лв. на месец, а медицински сестри получават почти минимални заплати", каза още Асен Василев.

Мая Манолова бе категорична, че точно от ГЕРБ нямат право да говорят за липса на средства за медиците.

"ГЕРБ проспа последните 12 г., когато министри на здравеопазването се събираха по кръстовищата. България беше единствената страна, в която тестовете се плащаха по 120 лв. Едни фирми доставчици станаха милионери, а гражданите не можеха да си позволят 4 теста за 4-членно семейство. Стигнахме до абсурдната ситуация "зеленият сертификат" да дискриминира тези, които имат достатъчно количество антитела", посочи тя.

Тя алармира, че има достатъчен брой болнични легла, но няма персонал, който да донесе кислородни апарати. Тя се съгласи с тезата на Георги Свиленски, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, но само това нямало да реши сериозните проблеми.

Според Владислав Панев в здравната ни система има тежки деформации.

"Демократична България" предложи 10 млн. лв. за информационна кампания за ваксинация. Това предложение не беше прието от останалите парламентарни групи. Резултатът е последно място по ваксинация и световен шампион по починали с коронавируса. Необходима е много сериозна работа за реформа в здравеопазването. Общото здравословно състояние на нацията е лошо", обясни Панев.

По думите му българското население е болно и трябва да се вземат мерки. Той прогнозира, че че влиянието на Ковид кризата върху икономиката тепърва ще се усеща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Дидо

преди 2 години

Тези дадоха ли си сметка,че седят върху руски електрически котлон но засега без ел.захранване. Ако стъпят във властта и не изпълнят условият наясно ли са реостата на колко волта ще бъде преплъзнат???

71

Анонимен

преди 2 години

До Мисля сиБеше ама не беше. Имаше само ред дисциплина и чистота по улиците защото Тодор Живков беше дева аз като зодия дева много добре зная какви перфекционсти идържащи на чистота сме реда освен на великите творци артисти МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН ФРЕДИ МЕРКЮРИ СОФИЯ ЛОРЕН ТОДОР КОЛЕВ ВАСИЛ НАЙДЕНОВ *** РАНГЕЛОВА РИЧЪРД ГИЪР КОБИ БРАЙНТ ГЬОТЕ и мн др. Нямеше пари всички бяха свои хора като сега нямаше нищо в магазините. Културата и възпитанието са проблема на днешното население и родители.

70

Мисля си

преди 2 години

Тук пишат против комунизма. Беше 2-3 пъти по-добре от сега, за съжаление скоро няма да се върне. Като гледам какви цинизми и вулгаризми, а и направо идиотщини има в постингите, наистина комунизмът е най-доброто за българите. Демокрацията е очевидно зло, още Сократ и Платон преди 2500 г са го доказали.

fallback