Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерът на ИБГНИ Мая Манолова изрази учудване защо уважаван професор застава на страната на Борисов, по повод кандидатурата за президент на издигнатия от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Проф. Герджиков безспорно е уважаван професор. Аз обаче не знам защо такъв уважаван професор ще води битката на Борисов. За мен това е необяснимо. Студентите му бяха на площадите и искаха едно – оставката на Борисов. Да приемаш подкрепата на Борисов, когато моделът все още не е разграден и хората искат промяна, за мен наистина е необяснимо", заяви пред bTV Манолова.

Tя потвърди, че "Изправи се БГ! Ние идваме!" категорично подкрепя кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент.

"Това беше единствената институция, която подкрепи протестите. Протестиращите разпознават Румен Радев с неговото мото "Мутри, вън!". Ние сме свързани с институцията – тя беше единствената, която застана на страната на народа. Подкрепяме тяхното смело и отговорно поведение", заяви Манолова.

Тя коментира и кризата в енергетиката. По думите ѝ притеснението на хората за "Мариците" е огромно. Трябва политиците и хората, които вземат решения, да бъдат докрай искрени с хората. В Плана за възстановяване трябва да бъде записан срокът, с който се гарантира животът на въглищните централи.
"Правителството на Бойко Борисов се е ангажирало със срок 2035 г. - срок, който хората не приемат. Ние ще настояваме този срок да стане 2040 г., както и на всеки работещ да се гарантира, че няма да работи при по-лоши условия и по-ниско заплащане. Важно е и какви ще бъдат заместващите мощности. Опция е да бъдат изградени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". Ако бяхме построили втора атомна централа, този проблем нямаше да стои пред българската общественост, подчерта лидерът на ИБГНИ.

"Проблемът със сметките за ток е огромен и трябва да има незабавна реакция на българското правителство. Очаква се и непосилно повишение на цената на парното. Как ще оцелеят българските фирми и домакинства? Решението е едно – помощ от държавата. Към септември, по данни на НАП, в хазната са надсъбрани 2 млрд. приходи. Може да бъде поето компенсирането на бизнеса по 120 лева на мегаватчас от 1 октомври и 1 април, което ще струва между 150 и 180 млн. лева. Настояваме държавата да поеме цялото повишение на цените на природния газ, тока и парното. България е длъжна да го направи. Извънредната ситуация, в която се намираме, изисква извънредни мерки, каза още Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback