Снимка: БГНЕС

Настоящият президент Румен Радев запазва значителна преднина пред другите кандидати за стола на държавния глава. Това сочат данните от изследването на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено в периода 23-31 ноември по поръчка на сайта OFFnews.bg.

В него са участвали 1081 респонденти - пълнолетни българи.

Ако президентските избори бяха две седмици преди определената дата за настоящия държавен глава биха гласували 47,6% от гласуващите. За основния му опонент Анастас Герджиков – 25,1%, за Мустафа Карадайъ – 8,5%, за Лозан Панов – 5,7%, за Костадин Костадинов – 3,3%. Сред останалите кандидати личат имената на Милен Михов – 1,4% и на Луна Йорданова – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,5%, а за други кандидати – 4,8%.

“Румен Радев запазва видима дистанция пред останалите кандидати. По всичко личи, че ситуацията около зелените сертификати и други проблеми би могла да прати изборите и във втори тур, където, според моментна снимка, Радев би срещнал Анастас Герджиков. От последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур.


Активността на президентските избори ще бъде много близка до парламентарните. Твърдо решилите, че ще гласуват за президент – 57,1% (срещу 58,2% за парламент). Около една пета се, колебаят, но по-скоро биха гласували”, поясняват от „Галъп“.

“Разбира се, това са дялове не на база на формалния избирателен списък, а на база реално пребиваващите в България хора с избирателни права – които едва ли са повече от 5.5 милиона, уточняват от Галъп. В данните за активността, разбира се, има и декларативност, но, с всички уговорки, те показват потенциално гласуване около 3,2 милиона души. Дали то ще приближи и към прага от около 3,4 милиона (който е едно от условията да няма балотаж според формалния избирателен списък), зависи от последната седмица на кампанията. Зависи и от актуалната ситуация с ковид към 14 ноември”, заключиха от социологическата агенция.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 23 и 31 октомври, сред 1081 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,0% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Коментари Напиши коментар

386

Анонимен

преди 6 месеца

Герджика да си намери опонент за словесен дуел преди изборите two in one: Лоз.Панов, Йоло Денев, защо не Гешев, Филипова, Машева - те са умни глави, баш прокурорите на БеГе. Гешев е учил факултет ДС, сетне Национална полиция, завършил е за юрист, сега на 50 и кусур години ще учи за ДъРъ в ЮЗУ. Двете заместнички сигурно са се изпедепсали като юридически диреци и защо да не дискутират Правото с професор латинец? А ген.Радев ще си лети в небесата и ще откаже словесен дуел на Волен Лидеров!

385

Анонимен

преди 6 месеца

и радев и герб ни продават на фарма индустрията,днес зелен сертификат утре еврейска звезда,вдругиден звънче на шията

384

Анонимен

преди 6 месеца

Не на Радев и комунистите огабили разпродали държавата! Те са мафията!професор Герджиков е най добрият интелигентен избор за промяната в България!и Само ГЕРБ!