Снимка: Димитър Кьосемарлиев
fallback

Държавна агенция „Електронно управление“, Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) удостовериха съответствието на доставените машини за гласуване за изборите на 14 ноември 2021 г., като бяха представени методологията и начинът на изпълнение, както и технологията, по която се реализира машинното гласуване, съобразно чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс.

На експертната среща беше представен и проект на доклад за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване и придружаващият софтуер, съобщиха от Агенцията.

Процедурата по удостоверяването на машините за гласуване започна на 22.10.2021 г., като беше спазен и съгласуваният с ЦИК краен срок на удостоверяване – 5 ноември 2021 г. БИС оцени съответствието на машините за гласуване с изискванията за валидността и автентичността на документите; БИМ направи оценка на машините за гласуване относно хардуерната конфигурация; ДАЕУ оцени съответствието на машините за гласуване относно функционалността със софтуера и сигурността на информацията, която се въвежда, обработва, съхранява и извежда от устройството.

Трите институции представиха своята дейност, извършена по утвърдена Методика и посочени изисквания в съответните Приложения към нея.

По време на удостоверяването, регистрираните предварително от ЦИК представители на партии, коалиции, инициативни комитети, български неправителствени организации и БАН, както и мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имаха достъп до предоставените от ЦИК машини за гласуване.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ИЗБОРИТЕ СА МЕНТАК!

преди 2 години

ВИЕ САМО СЕ ЯВЯВАТЕ , ЗА ДА ГИ ОЗАКОНИТЕ И ЗАТВЪРДИТЕ "ФАЛШИФИКАЦИЯТА"!ВАШЕТО ГЛАСУВАНЕ ---Е САМО ФОРМАЛНОСТ--БОНУС ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С К-19 ...ЗА ВСИЧКИ НЕВАКСИНИРАНИ И СЪС СЛАБА ИМУННА ЗАЩИТА ОТ МАШИНИТЕ И КОМИСИИТЕ!

10

Анонимен

преди 2 години

ДАЕУ, БИС и БИМ - гаранти на изборната измама с "модерни" средства!

9

Константин Матеев

преди 2 години

Подкрепям! Аз по-честен човек от него не съм срещал досега. Каквото каже, никой и нищо не може да оповергае.

fallback