Нона Йотова от БСП, Десислава Спасова от "Продължаваме промяната" и Веселин Калановски от "Демократична България" са хора на изкуството, които влизат и в политиката. Какви ще бъдат приоритетите им в следващия парламент?
 
"Трябва да има твърда позиция по въпроса с ваксинацията. Абсолютно съм "за" нея, артистите сме най-дисциплинираните хора. Първи пострадахме и най-малко мрънкаме, повечето колеги са ваксинирани. При тази смъртност мина времето да говорим празни приказки. Единствено масовата ваксинация може да ни помогне", заяви пред Bulgaria ON AIR Йотова.
 
"Върна ми се малко изгубената надежда за нашата професия", сподели представителят на БСП, давайки пример с посещенията си в Русе и Силистра.
 
"Едва ли ще ни попречат политическите различия, когато става дума за каузи за българската култура. Имаме 10-годишен план за развитие, разделен на 4-годишни стратегии и едногодишни планове. Искаме сериозни законодателни промени в Закона за авторското право, в Закона за меценатство, в Закона за радиото и телевизията, в Закона за културното наследство", посочи на свой ред Калановски от ДБ.
 
Искаме да имаме закон за статута на българския творец - за достойно възнаграждение и достойна пенсия, добави актьорът.
 
"В последните години много пострада независимият сектор, това не са само артисти. Ковидът беше само черешката на тортата. Независимият сектор е неглижиран от страшно много години. Трябва да има определена квота за независими представления. Работим на граждански договори, нямаме почти никаква защита", алармира Спасова от "Продължаваме промяната".
 
"Няма истински работещ закон за киното. Крайно време е практици, а не офисджии, да пишат тези закони. Надявам се новото правителство да не работи на принципа: Щом се заговори за култура, хващам се за кобура", изтъкна Спасова.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase