Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Регистрираните кандидати за народни представители към днешна дата са 6316. Като физически лица обаче, тъй като някои са регистрирани на две места, те са 5016, съобщи на днешния брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БТА.

Все още има един независим кандидат, за когото тече съдебно производство, тъй като 24 РИК е заличила регистрацията му поради липса на достатъчно подписи в негова подкрепа, уточни тя.

На страницата на ЦИК е качен симулаторът на машинно гласуване, за да могат всички избиратели, които желаят, да се упражнят за гласуването през таблет, компютър или телефон. Симулаторът отразява абсолютно точно начинът на гласуване с екраните, с полетата и цялата информация, която се съдържа в машините, каза още Росица Матева. В секция "Разяснителна кампания" на ЦИК има качен и видеоматериал, който е около 3 минути и от ЦИК призоваха той също да бъде изгледан, за да се ориентират избирателите как се гласува машинно на избори "2 в 1".

Като изключително важно Матева определи изтичането на няколко срока в края на седмицата.

Единият е срокът за подаване на заявление от страна на избирателите с трайни увреждания да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Такива комисии се образуват само при подаването на повече от 10 такива заявления, подчерта тя. До 30 октомври е и срокът за избирателите, които ще гласуват по настоящ адрес, да подадат своите заявления. След това те ще бъдат извадени от избирателните списъци по постоянен адрес и вписани в този по настоящ адрес. Същият е и срокът за подаване на заявления за гласуване на друго място, но за него право имат членовете на ЦИК, на РИК, кандидатите, регистрирани в тези избори и наблюдателите.

До утре - 29 октомври, ЦИК трябва да определи и условията, по които да гласуват карантинираните. Това се бави, защото ситуацията с пандемията е много динамична, коментира Росица Матева. Тя каза, че ЦИК е поканила за целта утре сутринта на среща министъра на здравеопазването и държавния главен инспектор, както и специалисти за консултация.

 

Коментари Напиши коментар

21

неграмотни

преди 1 месец

ЛАКОМИИ

20

Ох

преди 1 месец

Сладък кокал,сочен,и ти плащат заплата.кой мисли за народа???не гласувам, когато аз съм добре тогава ще гласувам.живота ми мина, вече съм на 63 ,все гласувам за тия мизерници,едни и същи.те къде са,аз и семейството ми къде сме.ай сектир вече.

19

КОНСТАНТИНОВ

преди 1 месец

МНОГО ЖЕЛАЕЩИ ДА ОПРАВЯТ БЪЛГАРИЯ.НЯКОИ ВЯРВА ЛИ ИМ?ВСИЧКИ ТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ВЛАСТ И КОКАЛА.ДО ЕДИН СА ПРЕСТЪПНИЦИ.