Снимка: архив, БГНЕС

Ще има ли този път редовно правителство след вота?

„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността да има коалиция с тях е голяма. Смятам, че е 80%”. Това заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ” пред Нова тв.
Според нея Кирил Петков не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър председател.

Още по темата

„Няма да има значение коя ще е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати, за да управлява. Ние 12 години сме спъвани, а сега искаме да започнем да тичаме. Първо трябва да се научим бавно да ходим, защото, тичайки, ще се спъваме и падаме. Нека започнем стъпка по стъпка”, каза Митева, цитирайки постановката „Нова земя” по Иван Вазов.

За Слави Трифонов

„Слави Трифонов го няма в листите и той много ясно заяви причините си. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В „Има такъв народ” има експерти, а не едно лице, което дърпа конците”, каза Митева.

„Да стоиш в периферията е най-добро и безобидно. Не вярвам на социологията, защото обстановката е много динамична. Нека видим резултатите. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме”, посочи тя относно изгледите за следващия парламент.

Каква е правната рамка в спора межди ДБ и ЦИК в Стара Загора?

„В Изборния кодекс е казано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение от подписа, за разлика от други места. Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с приносител. Дадени са указания на приносителя да ги представи и по електронен път. Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”, смята Митева.

За казуса „Кирил Петков”

„Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Много е важно решението на Конституционния съд. Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции. Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Европейската практика на Европейския съд по правата на човека се развива много. Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България”, коментира Митева.
 

Коментари Напиши коментар

277

тя

преди 3 месеца

Ти си подходяща- ха, ха ,ха !

276

хм

преди 3 месеца

Како , така и не разбрахте че вашият враг е тиквата и герб , е след изборите като видите колко гласа имате ще го разберете ! И да му кажете на вашия стратег , че е обикновенна врачка !

275

Анонимен

преди 3 месеца

"Обедъяуаш буезъдеът" какво трябва да значи?