fallback
Избори "2 в 1" ще се проведат на 14 ноември. Избирателите ще гласуват на една машина с една смарт карта.
 
"Предложението на Обществения съвет до ЦИК за гласуване с една карта беше направено още през септември. Така ще бъде по-лесно за нас избирателите, когато се изправим пред машината. С две карти може да се объркаме коя за какво служи, това би затруднило процеса", заяви членът на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"За първи път ще се изправим пред машина, на която трябва да направим един от три избора - дали гласуваме само за президент, само за Народно събрание или и за двете. Познавайки как гласуват българските граждани, предполагам, че повечето ще гласуват и за двете", обясни Дечева. 
 
Дечева добави, че най-вероятно избирателите ще направят доста кликвания, като това зависи и от мястото, на което ще се намира партията, за която ще гласуват. 
Кандидатурите за президент и вицепрезидент да бъдат на два екрана, но за НС ще са на доста повече.
 
"Най-общо ще има поне 4 големи стъпки. Но хората трябва да ги видят машините и как ще се случва гласуването преди самия вот на 14 ноември. Това ще повиши и доверието на избирателите, част от които са скептични към машинното гласуване", заяви Румяна Дечева пред Bulgaria ON AIR.
 
Относно казуса с гражданството на Кирил Петков и дали ще има време да бъде включен в листите на НС, Дечева коментира, че има достатъчно време.
 
"По-големият проблем е водещите лица на големите партии, които се появяват като водачи на повече от една листа. Това е допустимо по закон, но дали е морално", попита членът на Обществения съвет към ЦИК.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

смарт карта

преди 2 години

и глупави хора, не е добра комбинация

9

АнонимеН

преди 2 години

ПРИ ДПС ТРАГЕДИЯТА ЩЕ Е ПЪЛНА!!! 10% ЗА ПАРЛАМЕНТ И 1% ЗА ПРЕЗИДЕНТ! КОЛКО МЕ ДРАЗНЕШЕ ТОВА, ЧЕ Е НА 2 СТРАНИЦИ ПРЕЗ ЮЛИ , А СЕГА ЩЕ Е НА 4 СТРАНИЦИ НАПРАВО ТРАГЕДИЯ ЗА УМНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!

8

Анонимен

преди 2 години

До АнонимеН Народа не е умеН колкото теб,и знае как да гласува!

fallback