fallback

Какво очаква бизнесът от новата власт и необходима ли е приватизация на ББР?

"Винаги гледам позитивно на такива неща, винаги е много полезно. Но е рано да се говори, свикнал съм да преценявам правителства, след като видя кой какво оставя след себе си. Хората са си направили много хубави биографии. За тези, които сме ги виждали вече, имам позитивно мнение, начело с министър-председателя. Едно е да си много добър теоретик, много добре подготвен, но в живия живот е малко по-различно", каза предприемачът Красимир Дачев за "Денят ON AIR".

Той се надява, че младите кадри, заложени от Слави Трифонов, ще могат да направят нещо, но според него ще се сблъскат с нещо, с което се сблъска и Борисов.

"Промяната на системата е най-трудното нещо и той трябваше да избира между това да промени системата или да свърши нещо. И той предпочете второто. На един грамотен човек, когато му поставиш правилната цел - той знае как да я гони. Докато на един, който няма опит - каквото и да му казваш, той няма да уцели правилния път", допълни Дачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му всичко трябва да има дългосрочни и краткосрочни цели, както и всичко да бъде подредено по приоритети.

Запитан дали е добре Българската банка за развитие да бъде приватизирана, той отговори: "ББР е една илюстрация на приказката, че пътят към Ада е покрит е с добри намерения. Нейната идеята беше да се стимулират малкия и средния авангардни стартъпи, но тя във времето се изроди. Целите ѝ бяха различни и документите, с които се създаде, дадоха възможност за шикалкавене. Банката е страхотен инструмент, България в последните 20 години не е дала лиценз за банка. Самият лиценз да имаш банка струва десетки милиони. По-добрият вариант за страната ни е да се осветлят процедурите вътре. Всички казват, че тя е в добро финансово състояние.

Дачев е категоричен, че трябва да има приемственост между правителствата, защото носят една щафета и това е държавата.

Той коментира и "ин хаус" процедурите, при които служебното правителство откри, че 8,6 млрд. лв. са изхарчени по друг начин: "Ако искаш да построиш нещо - минеш ли по процедурата, няма да построиш нищо. И парите ще си ги вземат обратно в ЕС. Системата трябва да се смени. Борисов нямаше тази свобода да променя законите, както си иска."

Експертът допълни, че са поискали корекции по Плана за възстановяване, но не са ги получили.

"Преди 3 седмици поискахме писмено, обещаха да ни дадат - или само промените, или концепцията, или пакета, който ще се внася, но нищо. Те казаха, че днес - 12 юли, ще бъде внесен", каза още Дачев.

Предприемачът настоя да види Плана за възстановяване преди да бъде внесен, а от новата власт искат да чуят концепцията им.

"Не може да има чужди инвеститори, ако вътрешните не са активни. Ние само си говорим за чужди инвестиции, те са само 7-8%", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 2 години

Говори вярно, действа грешно, както всеки набеден и назначен, свръхактивен имбесил- фекалопроизводител!

6

Сашо

преди 2 години

За пореден път г-н Дачев каза много верни и точни неща, но за съжаление няма кой отново да го чуе.Като не се гледа по-далече от носа и хладилника....Като няма кебабчета и чалга и не му обяснаваш колко е беден и как ще му се помогнеш "от утре" на българина не му е интересно.

5

ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА

преди 2 години

Назначен за бизнесмен, набеден за милионер, абсолютен карабатак!

fallback