Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Нарушенията на тези избори са сравнително малко и няма такива, които могат да окажат сериозен ефект върху изборния резултат, поне от регистрираните досега. След като се обработят данните, ще видим дали в случаите с рисковите секции, където има контролиран или купен вот, този път ще има натрупване на такъв вот". Това коментира за БТА говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Цветозар Томов. Очакванията ми обаче са той да бъде значително по-малък, отколкото на предишните избори, добави Томов.

Още по темата

На въпрос как се определят тези рискови секции, Томов отговори: "Ако видите една секция, в която от 399 души - 398 са гласували за определена партия, и ако видите, че на предишните избори от същите 399 - 398 са гласували за друга партия, може да си направите извода".

По думите на Цветозар Томов общият брой на тези секции на някои избори са достигали 1000.

Към този момент в ЦИК има много постъпили жалби и сигнали, както обикновено, но повечето от тях са за неособено съществени случаи, като например избирател с изтекли документи за самоличност, когото не са допуснали да гласува, въпреки че има право, ако те са изтекли след 13 март 2020 г. Част от жалбите са за различен тип недоразумения със СИК, като поставяне на агитационни материали в близост до избирателната секция и други подобни, поясни Томов.

На въпроса как си обяснява ниската избирателна активност до момента, дали тя се дължи на машинния вот и очаква ли активиране на избирателите в последните часове, Томов каза, че е трудно да се направи прогноза, но е възможно в последните часове да има рязко нарастване на активността. Основание за това му дава фактът, че броят на хората, които все още не са гласували досега в сравнение с изборите през април, е значително по-голям. Тази активност до момента е малко под 10 на сто и "ще видим дали до края на деня ще остане такава", коментира Томов.

Според него обаче, все още е рано да се правят анализи за причините за по-ниския вот, ако той се задържи такъв. Обясненията са много и различни - епидемиологичната ситуация е различна и няма такова струпване на избиратели в началото на изборния ден, каквото имаше през април. Освен това е летен период, много хора са на почивка и вероятно затова не гласуват. Друг е въпросът дали масовото преминаване към тази нова технология на гласуване оказва влияние, "но не можем така адхок да си изсмучем от пръстите в момента", посочи говорителят на ЦИК.

Цветозар Томов каза още, че няма информация да са допечатвани някъде допълнително бюлетини за гласуване. В чужбина са раздадени доста големи количества бюлетини и ако някъде възникне криза, ще реагираме своевременно, добави той.

По отношение на протичането на изборите в Турция, Томов каза, че изборният ден там е започнал с няколко скандала и те основно са били свързани с попълването на декларациите по чл. 33 от ИК от хората, които не са включени в основните избирателни списъци предварително, но ЦИК е възприела либерален режим за попълването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase