Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Парламентарният вот е най-скъпият досега заради машинното гласуване, показа проверка на БНР.

Над 84 милиона лева са отпуснатите досега средства за предсрочния парламентарен вот, което значително надвишава сумата от над 65 милиона лева на априлските избори.

В първата план - сметка, одобрена от служебния кабинет, е определена цена на вота от 57 милиона, но тъй като се провежда в пандемия, са необходими още 11 милиона лева.

Необходимостта от допълнителни машини прибави още десет милиона лева към сметката, а през седмицата кабинетът отпусна нови 5,9 милиона лева за допълнителни нужди.

И тъй като вотът не е преминал, не е ясно каква ще бъде окончателната сметка.

Най-близо до тези стойности се доближава местният редовен вот от 2019-та година, но трябва да се направи уточнението, че той се провежда в два тура, а цената не включва частични местни избори, които след това са се наложили по места - какъвто например бе вотът в Благоевград.

Справка в план-сметките на различните видове избори - местни, парламентарни, президентски и европейски, показва, че всеки от вотовете поскъпва спрямо предходния от същия вид.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Ох майко

преди 2 години

Паднаха ли им парички със схемите с машините. С една сделка само, как ще се облажат. Затова ли такъв вой надигаха, щото са гладни като вълци служебните. Как така без обществена поръчка и чрез държавна фирма(1:1 схемата на ГЕРБ) ги купиха? Много бързо научиха старите корупционни пътеки. Я кажете сега, защо да им вярвам? Кое ще се промени? Не ни ли очаква ново ограбване и нов вид схеми? Че те от сега почнаха, ох че сладко, ще надуят томбачетата, щото сме слепи за пореден път.

30

Анонимен

преди 2 години

Някой може ли да ми обясни ,защо аз плащам да се носят машини по цял свят, за да гласуват хора които живеят, работят и плащат данъци в чужда държава ? Значи ние бедните българи плащаме на богатите уж имигранти да гласуват? До кога, ще ми харчите парите така ? Който иска да градуса да се прибира в държавата си.Милиони двама за това ... сякаш няма болни деца или хора да им се помогнат с теа пари.

29

пенсионер

преди 2 години

как бе , нали щяха да са по евтини от предишните избори ?

fallback