Снимка: Bulgaria ON AIR

Последен шанс за пробно гласуване преди предсрочните парламентарни избори ще имат днес българските граждани. Демонстрация на гласуване с машина ще се проведе пред Народното събрание.

Още по темата

Процедурата за гласуване вече беше разяснена от Централната избирателна комисия на теория, а гражданите имаха възможност да тестват устройствата както в София, така и в страната, предава Bulgaria ON AIR.

Важно за гласоподавателите е, че за вота ще получат смарт карта, която да поставят в машината. След визуализирането на бюлетината на първата страница има 13 партии и коалиции отляво, а вдясно са преференциите. С бутон се преминава към втората страница, където са останалите партии и коалиции.

След като избирателят упражни вота си, той получава разписка, която трябва да бъде пусната в кутията. Целта на пробното гласуване е да внесе спокойствие сред гражданите, че са подготвени да дадат гласа си на тези избори единствено чрез машина.

МВР ще даде повече подробности за мерките за сигурност в изборния ден.

Очаква се да станат ясни и подробности около охраната и транспортирането на машините и бюлетините за гласуване до избирателните секции за вота на 11 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase