Снимка: архив, БГНЕС
fallback

За вота в неделя в Истанбул ще има 25 секции, в 8 от които ще се гласува с машини. Местните изселнически организации са провели разяснителни кампании за вота.

Близо 20 000 души в квартал „Авджълар“ в Истанбул имат български паспорти, предаде БНР. На миналия вот имаше една секция – 2000 души са искали да гласуват, но предишния път успяха едва 942-ма. Сега секциите са две и в двете ще се гласува с машини.

Затова зам.-кметът на „Авджълар“ Али Реза Деирманджи очаква три пъти по-висока избирателна активност.

„Жителите, които са дошли от България, са на възраст. Не знаем дали ще могат да се справят. Надяваме се около 3 000 – 3 500 души да могат да дадат своя глас“, каза той.

В квартал „Есенюрт“ в Истанбул живеят 5000 души с български паспорти и там има две секции, и двете оборудвани с машини. Местните изселнически организации са провели кампании, пред секциите ще има строга организация, казва Сейхан Кахраман – общински съветник от „Есенюрт“.

„Няма двоен гражданин в „Есенюрт“, който да не знае, че има избори. Направихме голяма кампания с билбордове, брошури. Срещахме се с всеки човек поотделно и пред секциите ще има хора, които ще разясняват как става гласуването с машина“, каза Сейхан Кахраман.

За разлика от избирателите в България тук хората могат да избират дали да гласуват машинно или да се прехвърлят в секция, в която има само хартиени бюлетини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

баба мара

преди 2 години

патриотарите и има такива ***=о=ти са виновни за всичко това избори додупка докато изчегъртаме подобни индивиди

11

Анонимен

преди 2 години

Като имат български паспорти, имат ли и турски?

10

Ами,да....

преди 2 години

След 2-3-години ще сме на Бяло море в Свиленград и Одрин....СЛАВА НА СУЛТАН ЕРДОГАН!!!!!

fallback