Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще купи допълнително 1637 машини за гласуване по обществена поръчка. С пряко договаряне ще бъде осигурен необходимият софтуер, допълнителни смарт карти, транспорт и застраховка.

Прякото договаряне ще бъде утре с държавната фирма "Информационно обслужване". Тя ще придобие устройствата от фирмата "Смартматик" - производител на вече наличните 9600 устройства. Пределната цена на тази обществена поръчка е 8 923 400 лева без ДДС.

Oще по темата

Над 300 машини ще са за вота зад граница, останалите – за секциите в страната с по-голям брой избиратели на базата на проведените експерименти от ЦИК за времето, необходимо за гласуване.

ЦИК ще купи допълнително и 19 500 смарт карти за гласуване с машини. Всяко устройство ще разполага с 5 до 7 карти, две от тях са за управление, 3 за гласуване и 2 резервни, които ще се ползват при повреда, съобщи БНР.

ЦИК вече сключи договор със „Сиела Норма“ за логистиката и обслужването на машините за частичните избори на 27 юни и за парламентарните на 11 юли на стойност 4 350 000 лева.

Общо стойността на двете поръчки, които ще обезпечат машинното гласуване е 13 273 000 лева.

Това е малко под един милион от това, което "Сиела Норма" предложи при първата прекратена поръчка. Тогава общата цена, обявена от ЦИК за машини, логистика и техническо обезпечаване бе 6,5 млн. лева, а "Сиела Норма" каза, че няма как да я изпълни на стойност по-малка от 14 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

ЗАБРАНА ЗА ИЗБОРИ

преди 2 години

на изборите участват предимно обемно обсебени чрез пси активни мероприятия и видео клипове комбинирани с пси активни нарко спец добавки подавани с хляб сирене,колбаси,напитки вкл бира,безалкохолни,лекарства...Всички други СЕ БЛОКИРАТ ПРЕЗ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ ДА НЕ ГЛАСУВАТ>Вкараните в парламента се обработват яко вкл с много пари ограбени от народа с цел ударно ограбване през мандата..Гласуват по ЗАПОВЕД.не по СЪВЕСТ.

30

ЗАБРАНА ЗА ИЗБОРИ

преди 2 години

НАгли престъпници менкащи на власт доказано престъпни групировки маскирани като партии нарочно създадени провеждат вече над 30 годишно ограбване и ликвидация на Българския народ имитирайки ДЕМОКРАЦИЯ..Блокирана е раждаемоста. Ограбват се десетки милиарди годишно през бюджета..през подставени фирми..

29

Забрана за избори

преди 2 години

машините на снимката имат нагло вреден пресканиращ екран.Уврежда обемно прецакващо даже от тази снимка..Вид анти човешко оръжие:тежко терористични обемно прецакващи дигитално холограрамни видео пресканиращи оръжейни системи..Комбинирани с видео терористична техника и лични карти с холограмни и други оръжия правят изборите ОСОБЕННО ОПАСНО НЕДОПУСТИМИ!!!

fallback