Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Централната избирателна комисия прие разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.

Как се случва разпределението на мандатите и появяват ли се диспропорции на регионално ниво, коментира говорителят на ЦИК Димитър Димитров пред БНР.

Oще по темата
“При всички разпределения, които трябва да хармонизират първия ред, първия ред на разпределението е всъщност броят на мандатите за всяка партия, когато се сумират всички числа, получим бюлетини от всички райони. То е съвършено пропорционално, такива са правилата в нашата избирателна система.

След което ще следва – определените на национално равнище мандати трябва да бъдат върнати обратно в районите, за да се види в кой район коя партия колко получава. И тази процедура не е толкова проста. В някои сложни разпределения са необходими до – имали сме 61, 62, 63 стъпки на такова връщане на мандатите. Там се получават известни диспропорции", обясни Димитров.

Диспропорциите са свързани с това, че различните райони имат различна големина, съответно партиите имат малко по-различна тежест във всяко едно разпределение.

"И сме имали всякакви случаи, включително известният случай, т.нар. “бат Сали“, в който заради последното незаето място в Кюстендил, и едно място, което трябваше да получи ДПС, се получи принудително разпределение, в което мандатът беше зает от този кандидат. И след това има едно неразбиране, че той е получил малко гласове, а е бил избран. Всички други варианти на разпределение, на хармонизиране на първия и на втория ред, ще водят до някакви изкривявания и преди сме имали изкривявания, в този случай също ще има", посочи той.

Има и трети проблем, той е свързан с преференциите. Партиите са подредили едни преференции, т.е. една листа. След което избирателите подреждат крайния вариант на листата и е напълно възможно и двете – и изкривяването на регионално ниво, и преференциите да са създадат още по-труден за разбиране резултат на регионално ниво, обясни Димитров.

Освен това мандатите са разпределени като брой и в отделните райони. "Ако отворите една друга табличка, ще видите коя партия колко печели в кой многомандатен избирателен район. Това, кой точно ще бъде първи от тримата или четиримата, или петимата, които е получила една партия, между другото тези случаи не са много, някоя от партиите да печели четири мандата, само в много големите райони се случва. Ще се погледнат натрупванията по преференциите и ще се определи кой всъщност би трябвало да заеме мястото.

Според него са били обхванати всички, заявили желание да гласуват с урни, а членовете на СИК са се справили със задачите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

сигурно

преди 3 години

Бащата на съдията купи мястото му с два милиона лева !

9

АНОНИМЕН

преди 3 години

Двойка по математика! Сам разберизащо има и други неща предвид условието на задачата!

8

Анонимен

преди 3 години

Барба ГаHю прави избори.

fallback