Снимка: БГНЕС

Минаха едни сравнително успешни избори. Никой не беше убит във време на изборния процес, няма запалени районни избирателни комисии. Това коментира пред БНР Стоил Стоилов, изборен експерт и наблюдател, бивш член на Обществения съвет на ЦИК.

"Няма начин ЦИК да не оказва въздействие върху това, което се случва, тъй като тя е управляващият орган на тази административна процедура, която наричаме "избори". От дейността на този управляващ орган зависи преди всичко организацията на изборния процес – обработката на резултатите, степента на доверие, което се изгражда в обществото", допълни Стоилов.

По думите му що се отнася до работата на ЦИК, някои неща биха могли да бъдат организирани по-добре, "това е принцип – винаги може и по-добре".

"В България битува разбирането, че честността на изборния процес се гарантира от взаимния контрол на политическите партии в целия изборен процес. То започва от ЦИК, която е изградена на квотен принцип, през районните избирателни комисии и се стигне до секционните избирателни комисии. Това нещо в известна степен е така. От друга страна, именно заради този изключително близък интерес на политическите партии много от нещата на изборния мениджмънт се подчиняват на политическия интерес, а не на здравия разум. Това стана след падането на социализма в Източния блок, голяма част от политическите партии казаха – "Ние не вярваме на старите режими, искаме да сме вътре, в целия процес", обясни Стоил Стоилов.

Той сподели, че преди години имало пилотен проект да се прави броене на резултатите не в секционните избирателни комисии, а в преброителни центрове, които да смесват резултатите от малките секции и по този начин да се прекъсне връзката за тези, които "инвестират" в купуването на гласове и сплашването на избирателите. Експериментът беше успешен, но политическите партии казаха – "Не, искаме и в най-малката секционна избирателна комисия да знаем какъв е нашия резултат".

"Резултатът от това нещо е, че ние в момента и в избирателни секции с 50 човека и в такива с 800 човека, имаме една и съща дължина на изборния ден", каза още Стоил Стоилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase