fallback
В деня на вота сънародниците ни в Австралия и Нова Зеландия също ще упражнят правото си на глас. Рекордна избирателна активност се наблюдава в Бризбейн, Сидни и Оуклънд.
 
"Една от причините за тази рекордна избирателна активност е набраната инерция от протестите в България, а и в целия свят. Изборите са очаквани. Хората са политически активни и се говори за политика повече от нормалното", заяви сънародникът ни в Австралия Явор Константинов за Изборното студио на Bulgaria ON AIR.
 
Той допълни, че в Австралия са открити 6 секции, а в Нова Зеландия 2. 40 доброволци се грижат за правото на глас на нашите сънародници. Константинов коментира и пречките пред упражняване на правото на глас.
Oще по темата
 
"Разстоянията са огромни, засега няма регистрирани нарушения. Друг проблем би бил големият брой хора с изтекли документи. Българската държава не предоставя неприсъствен начин за тяхното подновяване. Има 1 посолство и за двете държави и нито едно консулство. За пример - един човек от Пърт трябва да лети 4 часа, за да си поднови паспорта", каза той.
 
На въпроса колко българи ще могат да гласуват в Австралия, Константинов отговори:
 
"500 ще могат да упражнят правото си на глас. В страната има регистрирани 5000 българи, но има и други, които посочват "не желая да кажа от къде съм" или се самоопределят като австралийци."
 
Той каза още, че не е известно дали има карантинирани в момента българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Павлов

преди 3 години

Герб печели убедително!!!Това е истината!!!

12

на геврека дупката

преди 3 години

В момента Герб води с над 10 % пред БСП,и разликата се увеличава!Слави е с 12,а ДПС с 10!Интересното е,че арменеца е над 7!ДБ и те са някъде там!

11

Анонимен

преди 3 години

С 200, Тикво , с 200! Отиваш при бай Ставри!

fallback