Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В 9.00 българско време на територията на Обединеното кралство ще отворят 35 секции за гласуване в българските парламентарни избори. Към изборите има голям интерес от страна на пребиваващите на Острова българи.

Имаше предложения за откриване на близо 90 секции, но бяха разкрити само 35, което е съобразено с Избирателния кодекс за държави извън ЕС, тъй като Обединеното кралство излезе от блока в началото на годината, пише БГНЕС.

Oще по темата

От българското посолство в Лондон взеха решението за секциите на базата на четири основни критерия: брой на подадени заявления за гласуване, брой на внесени документи са уседналост по региони, географско разпределение и брой на гласувалите в предишни избори.

Не всички българи останаха доволни, защото на някои ще се наложи да пътуват по-дълго време до одобрените секции, но по принцип те са избрани така, че всички граждани да могат да стигат до тях в рамките на един час.

В петък се създаде напрежение около секцията в Лутън по повод на спор около смяна на председателят на тамошната комисия от ЦИК, дори се появиха съмнения дали секцията ще отвори в уречения ден и час, но след като новопредложеният председател се оттегли, секцията вече е готова да приема гласоподаватели.

Най-много са избирателните секции в Лондон – 13 на брой. С изключение на две секции в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия, всички останали секции са разпределени на територията на Англия. Изборите се провеждат в условия на локдаун, което допълнително може да създаде затруднения, въпреки уверенията, че британските власти и полицията са запознати по места.

Гласуването трябва да приключи в 22.00 часа българско време.

В Италия, избирателните секции са 22. За гласуване са се записали над 2500 българи.

Избирателните секции са по цялото протежение на Апенините, в главните и по-важни градове на 13 области. Изключение е селището Акониа ди Куринга в Калабрия.

То е от времето на древните гърци, сега има към 6000 жители, от които българите са над 200 души.

За първи път има секция в Генуа - главният град на Лигурия, където българите са много по-малко – към 800 души, за разлика от Ломбардия където са към 10,000. Затова в Милано, избирателните секции са най-много 3: в Генералното ни консулство и в две училища.

Две са в посолството ни в Рим. Заедно с тези в селищата Нетуно и Колеферо, в област Лацио има най-много избирателни секции.

Своето седалище за вота е предоставило Почетното ни консулство за област Емилия-Романя в Болоня.

Гласуването на българските граждани ще се признава от италианските власти за уважителна причина при тяхното придвижване до избирателните секции.

Необходимо е да се попълни обичайната за това в условията на ограничителните мерки декларация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

158

преди 3 години

има голям интерес към изборите в чужбина! Браво, българи! Гласувайте, за да имате шанса да се върнете! Най-добре е вкъщи! Всички гласове ще са срещу герб!

8

Лондон

преди 3 години

До Директор, АнглияАми аз не знам откъде е тази злоба?Може би от сериялите които гледате с интерес.Това се нарича промиване на мозъци.Вие си мислите че тук българите са по различни от тези в България,Това не е вярно,Повече от 60% са тук защото там са нямали пари да се напиват.Друга една част са тук за да крадат.И само една малка част знаят защо са дошли тук.Унгарците 1970-1980 г.са казали следнотоБулгар много *** 2021 - никаква промяна.Много жалко.

7

Анонимен

преди 3 години

До11 Защото сме Българи ,мършояде,системата ни е изгонила

fallback