fallback

Общ преглед

Точно в 7 часа на територията на цялата страна започнаха изборите за Народно събрание.

За първи път в новата ни история, българите гласуват масово в условията на пандемия, като те могат да отидат до урните до 20 часа тази вечер. Там, където и след този час има хора пред секциите, които не са успели да упражнят гласа си,. денят ще бъде удължен с 1 час.

Oще по темата
Тъмната стаичка за гласуване е обърната към стената и няма да има перде. Разстоянието за изчакване в секциите е обозначено. В училищните коридори има стрелки, оказващи посоката на движение.

Гласува се в 11 983 секции в цялата страна, подвижните урни за хора с увреждания са 409, за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни.

За българите в чужбина разкритите са 465 в 69 държави.

За 240 места в парламента се борят 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети. Право на глас имат 6 732 316 души.

Кога една бюлетина е валидна и кога не?

Валидните бюлетини трябва да имат два печата от СИК, както и откъснат купон в единия ъгъл. Единият печат се поставя преди вота, а вторият – след него.

Ако някой от тези три елемента липсва, бюлетината е невалидна. Невалидна може да бъде и бюлетина, в която е отбелязана единствено преференция, но без да е посочена партия.

Ако се посочи партия обаче, но без преференция, бюлетината е валидна.

Изборните резултати

Преди дни от Информационно обслужване заявиха, че изборните протоколи са едни от най-трудните до момента. Според доц. Димитров от ЦИК правят всичко нужно, за да няма проблем с отчитането и попълването на протоколите.

"Има два срока за обявяване на резултати – единият е в 48 часа. В него трябва да се каже разпределението на мандатите. След това в 7-дневен срок трябва да се персонифицират тези мандати", уточни в събота Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

КО ГЛАСУВАТЕ БЕ

преди 3 години

НОВИТЕ АЙДУЦИ И БЕЗ ВАШЕТО ГЛАСУВАНЕ СА ВЕЧЕ В ПАРЛАМЕНТА!

60

МАСКИ ТЕРМОМЕТРИ

преди 3 години

БЮЛЕТИНИ ПОСЛЕ СМЪРТИ НА ДУЗИНИ

59

Истината

преди 3 години

И двете Анонимни Друже.

fallback