Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Изборната активност в страната към 11:00 часа е 12.5%, показват Exit Poll резултатите на Gallup International.

Водещите политически фигури упражниха вече упражниха правото си на глас, ето какво споделиха те, след като пуснаха своите бюлетини.

Първи гласува в Банкя премиерът Бойко Борисов, а президентът упражни машинно правото си на глас след 11 ч.

Борисов: Не можеш да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа

Гласуването му беше включено на живо във Facebook без присъствието на медии. Борисов гласува с хартиена бюлетина. В 8.25 ч. Борисов излезе от избирателната секция.

Огромна работа свършихте. Това са най-скъпите избори, защото не съм правил точната сметка дадохме за ваксините, за машините – близо 10 000 машини са взети. Над 150 млн. според мен ще излязат изборите, добави Борисов. Ако някой иска на няколко месеца да даваме по 150 млн. вместо да повишаваме доходите, това е негово право. Пожелавам успех на всички, направихме най-толерантната кампания, никого не обидихме. Получихме огромна подкрепа от всички колеги в Европа. Благодаря на комисията, на най-големите държави-членки, които се съгласиха от техните ваксини да предоставят за здравето на българите, подчерта Борисов.

Благодаря на всички полицаи, ЦИК, СИК, РИК, благодаря, продължават да работят, огромна работа. Дано да имаме честни и почтени избори, за да може както ни подреди народът, след това да имаме и претенции.

Oще по темата
Не можеш да имаш няколко процента, а да искаш да говориш от името на народа, и обратното. Надявам се мобилизацията на партията ни ГЕРБ и СДС да е успешна, каза още Борисов.

Радев: Изборите трябваше да са миналата година, очаквам стабилен парламент

Президентът Румен Радев упражни машинно правото си на глас.

В началото имаше малки затруднения с гласуването, но след това Радев успя да гласува. Гласувах за свободна и справедлива България, българите вземаме съдбата си в своите ръце и тези избори ще са първата стъпка към нормалността, към завръщането на законите и правилата, към отприщването на огромния потенциал, който носи народът. Призовавам всички пълнолетни българи да гласуват, иначе историята ще ни прати на поправителен по демокрация, заяви Радев. Нека да дадем гласа си днес, за да имаме достоен представителен парламент. Наистина има ангажираност на българите към тези избори, но иначе изборите трябваше да са много по-рано още миналата година, животът на много българи щеше да бъде съхранен и хаосът избегнат, убеден е президентът.

Очаквам стабилен парламент и силно, и успешно правителство, добави той. Помолен да коментира руската шпионска афера, Радев каза, че ако съдът потвърди масов пробив в сигурността, това значи, че имаме дълбок проблем. „Вместо самохвалство, трябва да се отговаря на тежки въпроси, защо високопоставени служители в НС и МО предадоха националната ни сигурност. Защо се пренебрегва, че защитата на класифицираната информация се осъществява от Министерски съвет. Очаквам задълбочен анализ на причините, които водят до такова състояние на сигурността и ефективни мерки. Затова следващото правителство го очаква много работа, заяви още президентът.

Нинова: Гласувах за промяна и стабилност, за здрав и образован народ

Гласувах за промяна и стабилност, за здрав и образован народ. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас. Призовавам - не се страхувайте, излезте, гласувайте за настоящето и бъдещето на децата си и на България, добави Нинова. Тя избра машинното гласуване.

Карадайъ: Гласувах за рестарт на държавността

Гласувах за рестарт на държавността, за възстановяване на нормалността в политиката, за възстановяване на демокрацията в България, за ускорено икономическо развитие в България. Това заяви в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който упражни правото си на глас. Той избра с хартиена бюлетина да гласува. Надявам се машинното гласуване да няма онези проблеми, които ги имаше 2019 г., добави Карадайъ.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас. Пресцентърът на ДПС излъчи на живо във фейсбук гласуването на Доган без присъствието на медии. Доган гласува с хартиена бюлетина.

Христо Иванов: Гласувах на хартия, има нередности с машините

Гласувах с хартия, защото разбирам, че има нередности с машините, заяви съпредседателят на "Демократична България" и кандидат за народен представител Христо Иванов. Той упражни правото си на глас в столичното 93-то СУ "Александър Теодоров - Балан", призовавайки всички български граждани да го направят. "Трябва да излезем и да гласуваме за промяна, за това България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация", каза още Иванов. По думите му е имало " някакво объркване" при подреждането на листата на коалицията във Велико Търново, но не пожела да даде подробности в изборния ден. "Работим за това изборите да бъдат честни", коментира още Христо Иванов, който благодари на доброволците от инициативата "Ти броиш", които ще наблюдават отчитането на гласовете.

Каракачанов: Гласувах за увеличаване на доходите и сигурност

Гласувах за продължаващо увеличаване на доходите, за традиционното българско семейство и сигурността на българските граждани. Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов в Плевен, където упражни правото си на глас. Както реши народът, това ще бъде. Политиците обичат да се правят на големи социолози, нека тази роля на решаващия да я оставим на българския народ. Ние свършихме много работа в този мандат, това, което бяхме обещали и ще продължаваме в тази посока, добави Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Разумен

преди 3 години

Вече гласувах. Вместо да се наемат машини, защо не си произведем такива, един път ще бъдат платени за да не се изказват някои хора и политици неподготвени, че се дават грешни пари за въпросните машини за гласуване.Благодаря за вашето внимание!

73

АнонимеН

преди 3 години

ТОТАЛЕН СРИВ НА ГЕРБ ЗА ВОТА!!! И БСП ЩЕ ПОСТРАДА СЪЩО!ГЛАСУВАЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ СА НАМАЛЕЛИ НАД 2 ПЪТИ!

72

Анонимен

преди 3 години

А можеше е така за един ден да се ваксинират всички както и гласуват....

fallback