Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Избирателната активност на тези парламентарни избори е по-ниска от тази на предишните, отчита ЦИК.

Кривата на избирателната активност към 12.00 часа, която е 18,14 на сто, върви малко по-ниско от тази на предишните избори - през 2017 г, когато е била 27,7 на сто, но един час по-късно - 13.00 часа. Това коментира на брифинг в ЦИК говорителят Димитър Димитров.

В ЦИК са постъпили вече няколко жалби.

Oще по темата
Има проблеми с листите в Добрич, но те не са толкова категорични, колкото тези с машинното гласуване във Велико Търново. Разместванията в Добрич са периферни и засягат разликата, например между 12 и 22 кандидат в преференциите. Има повторения в един от случаите на име, но като цяло случаите продължават да се изясняват, каза Димитров, цитиран от БТА.

В ЦИК са получени и много сигнали, но те са предимно за агитации от фейсбук, които комисията не разглежда.
Говорителите на ЦИК бяха категорични, че преференциите от машинното гласуване в проблемните места ще бъдат коректно отчетени.

В ЦИК не е пристигал сигнал за проблеми с машинното гласуване в някоя от софийските РИК. "Има процедура, разписана в нашите решения, при прекратяване на машинното гласуване и изкарване на предсрочен протокол, гласуването да продължи с хартиена бюлетина. Машината може да бъде изключена по външни обстоятелства или по желание на членовете на СИК, ако няма захранване или друг проблем, това обаче не означава, че подадените гласове преди този момент не се отчитат", обясни Димитров.

Те се записват два-три пъти - на картата, разпечатката и т. н", посочи още говорителят на ЦИК.

Към 14,30 от ЦИК обобщават, че избирателите като цяло се справят с машинното гласуване, независимо че там се отчитат най-много проблеми засега.

Към 12.00 часа най-висока е активността в Сливен – 24,87%, а най-ниска в Кърджали – 12,13 на сто. За софийските райони тя варира между 14,33 и 17,61%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Кирил

преди 3 години

Ами аз съм застъпник и официалните числа са : 20% в 11ч., 50% в 15ч. Как ги съчинявате не знам. Всъщност знам, но ...

29

Анонимен

преди 3 години

Нещо не ми се вярва да е ниска. Аз гласувах около 8,30 и имаше доста запълнени имена от списъците, както и доста пуснати бюлетини. После имаше опашки пред дворовете на училищата и пускаха хората на групи. Кой ли има интерес от ниска активност? Няма да го напиша, че ще ме изтрият.

28

сиса

преди 3 години

абе ...цик ли сте виц ли сте ама да лъжите много ви бива .....има активност и то сериозна..... БОСТАНА ДА СИ ХОДИ

fallback