Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ води на БСП с 8,5%, сочат резултатите от изследване на "Екзакта Рисърч Груп" проведено сред 1005 пълнолетни българи  и съфинансирано от агенцията.

ГЕРБ печели 28,5% от гласовете, срещу 20% за БСП. Има такъв народ и ДПС са с малка разлика като партията на Слави води с 0,6%.

Още по темата

За "Изправи се! Мутри вън" и ВМРО ще гласуват 4,3% от избирателите, сочи проучването.

Данните на "Екзакта" от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на коронавирус у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души, коментират от агенцията.

Очевидно на тези избори ще регистрираме някакво съотнасяне между страховите нагласи, породени от пандемията, протестните нагласи, поддържани от лятото на 2020 г. насам и нагласите в подкрепата за статуквото. Коронавирусът е фактор в изборната надпревара, който ще остави в пасивна позиция немалко хора с иначе разнообразни политически симпатии и активна гражданска позиция.

В настоящото изследване се отичита дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%.
До деня на вота Екзакта очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии.

Финалната фаза на кампанията ще е решаваща за представянето на ВМРО и ИМВ. Възможно е още една партия да атакува 4%-овата бариера в края на кампанията.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

ПК „Воля-НФСБ” е новосформирана коалиция, макар и с добре познати лидери. В рамките на кампанията регистрираме покачване на подкрепата към тази формация. Ако подобна тенденция се запази до деня на вота, коалицията има шансове за добро представяне.

Изненада може да поднесат и Републиканци за България, които чрез интензивна кампания увеличават разпознаваемостта и подкрепата си. Точното измерване по социологически път на техния електорат е затруднено поради регионална специфика и заради хипотезата за скрит вот.

Възраждане, АБВ, КОД и Атака получават в изследването дялове от порядъка на около и малко над 1%.
Коректно е мандати да се изчисляват след като има яснота по това колко партии влизат в 45-ия състав на българския парламент.

*******

„Екзакта Рисърч Груп” провежда своите национални проучвания на територията на България, поради което данните ни не включват вота извън страната.

Изследвани са 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase