Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Хората, които от сряда вечерта до събота установят, че са с положителен тест за COVID-19, няма да могат да гласуват. На 31.03 беше последният срок, определен от ЦИК за заявяване на посещение на адрес от мобилна урна. Оказва се, че Министерството на здравеопазването не е дало такива указания, защото това не било от компетенциите му. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от БГНЕС.

"Въпросът не е от компетенцията на Министерството на здравеопазването. Той е юридически и конституционен. Това е конституционно решение. След като има дата 31-ви е ясно, че след тази дата не може да подавате заявление за мобилна урна", заяви той и коментира, че според него по-големият проблем е липсата на желаещи да участват в подвижните урни.

"Тук се оказа, че има доброволци от различни организации, които са съгласни да се включат, но по конституция и Изборен кодекс партиите са тези, които трябва да ги припознаят, да ги предложат и те да бъдат включени в тези СИК-ове", добави още доц. Кунчев.

Той обясни какво е трябвало да направи здравното министерство и увери, че към момента всичко то е изпълнено.

"Това, което беше задължение на Министерството на здравеопазването беше в две насоки – първо, да разработи съвсем точни правила какви мерки да спазваме, за да е безопасно гласуването. Те са налице повече от месец, 12 страници, подробно описано на всяко ниво. Второто е да осигури и то го направи, лични предпазни средства и дезинфектанти за всички над 12 000 секционни избирателни комисии. Това сме го направили, целите количества са разнесени", заяви той и добави, че по време на изборите ще има дежурни представители на РЗИ-тата, които по телефон ще консултират членовете на избирателните секции по въпроси касаещи мерките и указанията на МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 3 години

Да де нали това беше целта на Ластика У нас няма никакъв мед шаб за Коронакризата Короната е у Ластика

10

Анонимен

преди 3 години

Доценте състари се с години дано да си е струвало за теб угодата да йазваш това което ти наредят

9

Анонимен

преди 3 години

Най после да си дойдем на думата с тези ластици явно добре ги опъва след като лиши една част от населението да не гласува

fallback