Наши сънародници ще трябва да пропътуват стотици километри, за да упражнят правото си на вот.

На 4 април българите в Чехия ще могат да гласуват само в столицата Прага. За да даде своя глас Илко Янчев ще пътува 380 километра с влак. А заради строгите Ковид мерки в страната той трябва да носи със себе си и специално удостоверение, което да представи пред властите при евентуална проверка.

Още по темата
"Сдобих се с такъв документ. Гарантира ти това, че ще пътувате извън окръга, защото е ограничено пътуването само в рамките на окръга", каза той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Илко е в Чехия от 25 години и за първи път ще гласува. Споделя, че желанието за промяна го стимулира да измине дългия път до столицата. Не всички наши сънародници обаче имат възможността да стигнат до урните.

По-различна е ситуацията в Полша. Там са отворени две секции – във Варшава и Краков, и въпреки високия брой заболели от Ковид-19 не са наложени строги противоепидемични мерки по време на католическия Великден.

Кристияна Нанева е член на избирателната комисия в Краков. Според нея отварянето на секция в града е било важно решение за българската общност там.

"Много хора разчитат на нас. Аз мога да отида да гласувам във Варшава, но много не могат. Задължително маски през цялото време, ръкавици, ще има химикали. Самата кабина ще бъде с лицето към стената, за да няма нещо, които да се пипат. По-малко хора ще се пускат", обясни Нанева.

Членовете на месната избирателно секция все още не са официално назначени, но въпреки това се подготвят за провеждането на избори при спазването на пълни противоепедимични мерки.

Кристияна заминава за Полша преди 4 години заради примамливо предложение за работа. Категорична е – ще гласува, за да може един ден да се прибере в по-хубава България.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова

Коментари Напиши коментар

181

Вирус

преди 1 година

"Те резултатите са вече готови,пък баламите да ходят да гласуват,те изборите не се решават от вота."------Точно така е! Не си струва да биеш път, да трошиш нерви, да слушаш простотии пред изборните секции, спречквания, стигащи до бой, реплики, като, "Ти закой шъ гласуваш уа ?" "Ти од куи си уа?" и прочее.Доста чудно е, че тотални невъзвращенци ще ходят да гласуват, но на мен този контингент е известен, а също техният манталитет, образование и възможности.

180

Анонимен

преди 1 година

Изобщо не ме интересува какво трябва да правят българите в чужбина за да гласуват. Хора дето никога няма да се върнат тук за да живеят- не искам да си дават своя глас.

179

Няма смисъл

преди 1 година

Те резултатите са вече готови,пък баламите да ходят да гласуват,те изборите не се решават от вота. Ще е много интересно и ако никой не отиде да гласува със сигурно ще има победители. Нагласена работа. И народа да си вярва,че има някаква право има може нещо да промени. Да ама не.