Снимка: Dnes.bg, архив

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан призова симпатизантите на партията да гласуват за коалиция „Демократична България“ на изборите на 4 април.

В обръщение в социалната мрежа Facebook той посочва, че системните български партии „с престъпното си бездействие и нерядко съучастие още в началото на прехода допуснаха етнически смесените райони да се превърнат в ДПС-анклави, във феодална собственост на тази партия и нейния едноличен собственик“.

„Монополът на ДПС върху турците и мюсюлманите в България е фундаментален порок и основен проблем на българската демокрация, защото осигурява несъразмерна политическа власт на ДПС, която тя преобразува в корупционни схеми чрез контрола върху ключови системи на държавната власт – общини, изпълнителна власт, регулаторни органи, служби и прокуратура. Това е реалната същност на ДПС. Името „права и свободи“ е само фасада“, нападна той бившите си съпартийци.

Местан посочва, че след 30 години закъснение, се появи политическа сила в лицето на „Да, България“, която през последната година даде ясни знаци, че е узряла за националната задача - равноправно включване на всички български граждани в политическия процес, независимо от етнически и религиозен произход.

„Отправям призив за далновидност, за стратегическо мислене. Тези листи и изборите дори са само стъпка в преследването на голямата цел – заедно да градим бъдещето на Родината ни като европейска и атлантическа държава, в която като равноправни граждани етническите и религиозните ни различия ще са богатство, а не повод за конфликти. ДОСТ е партия на принципите. Ние нямаме нищо общо с тези, които до вчера водиха преговори с „Демократична България“ и след като не получиха своето, побързаха да пристанат на Бойко Борисов и ГЕРБ. ГЕРБ не заслужава подкрепата на турците и мюсюлманите в България, защото е в задкулисен съюз с ДПС, а през последните четири години е в открита коалиция с крайните националисти от АТАКА, ВМРО и НФСБ. В коалиция с Валери Симеонов, който през 2017 на границата в Капитан Андреево малтретираше нашите възрастни родители“, пише Местан.

Според него в политиката можеш да загубиш всичко, но не можеш да загубиш лицето и достойнството си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase