Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Редица жалби от партии и коалиции след ново решение на Централната избирателна комисия. Част от приетите текстове задължават коалициите, явяващи се на изборите, да носят задължително името на една или няколко от партиите в състава им, предава Bulgaria ON AIR.

Досега коалициите, участващи в парламентарни избори имаха възможност да използват различно име от това на партиите в нея. С новото решение обаче, това няма да бъде възможно.
Oще по темата


Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова осъди остро решението и настоя за оставката на председателя на Централната избирателна комисия.

"Предложението е лично на председателя на ЦИК и е подкрепено с членове, излъчени от всички партии в парламента. Това е политическа порчъка и политическа саморазправа с опоненти, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото", заяви Манолова.

Според партньорите ѝ от "Oтровното трио" това решение противоречи на Изборния кодекс, тъй като подобна разпоредба има, но тя касае участието на местни, а не парламентарни избори.

Според "Демократична България" поправката е неясна, двусмислена и създава объркване за това с какво име коалиционните формации могат да участват на изборите.

"В момента, в който ние вече трябва да събираме подписи на бланки, на които тези имена трябва да присъстват, това е централен въпрос, хората трябва да знаят за кого гласуват", категоричен е Христо Иванов.

Те призовават Централната избирателна комисия сама да промени поправката си, а не да чака решението на Върховния административен съд.

От своя страна от Централната избирателна комисия отказаха коментар и заявиха, че ще изчакат съдът да се произнесе.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Мяу

преди 3 години

ЦИК чете изборния кодекс, както дявола евангелието. Л.ъ.г.а.н.е.т.о на ЦИК започна.

1

Активист на БСП

преди 3 години

Тиквени номера !!!

fallback