Снимка: БулФото
fallback

Трябва хората да внимават, трябва да имат едно на ум, трябва да се оставят резерви, трябва да се оставят буфери, да преценяват добре, и тогава да предприемат стъпки, които да засягат тяхното бъдеще 20-30 години напред. Това каза пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

Oще по темата

По думите му, само за една година броят на ипотечните кредити е нараснал с близо 20 на сто, което е далеч от здравословните показатели.

Освен това обаче се наблюдава сериозен ръст и при потребителските заеми.

"Растежът на потребителските кредити е твърде голям, около 20% годишно, ипотечните кредити - ръстът е около 14% годишно, което е най-големия растеж за последните десет години", обясни той.

Според него здравословният растеж на заемите не бива да надхвърля 10%. Причина за сериозните ръстове при кредитите е продължаващия спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния резерв в САЩ.

По думите на Андронов основните икономики като Германия показват слабости напоследък, което кара Европейската централна банка да не бърза с промяна на лихвената си политика, защото все още няма сигурни индикации за икономически растеж.

Андронов коментира и бъдещето членство на България в еврозоната. По думите му е нереалистично в момента да се прогнозира, че страната ни ще влезе в т.нар. "клуб на богатите" в ЕС, защото има много фактори, които могат да променят ситуацията.

Банкерът все пак увери, че българските банки приветстват членството на страната както в единният валутен механизъм, така и в Банковият съюз.

"Банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкова средата е по-предвидима и това е добре за системата", завърши председателят на Асоциацията на банките в България Петър Адронов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Мислещ

преди 4 години

Андонов ми прави много добро впечатление като човек и банкер, ако същите въпроси се зададат Харпацумян, щеше да каже "теглете ипотечни кредити и не мислете, плащате години на ред и когато не можете повече просто донесете ключа от апартамента в банката, ние все пак печелим от Вас"

12

финансист

преди 4 години

Едва ли ниските лихвени нива са основна причина за повишаването масата на кредитите- по-скоро цените на имотите стоят на челно място в таз статистика.Потребителските често се теглят поради принуда да се погасят вноски по ипотечен кредит.Иначе всеки може да пише каквото си иска.

11

Умен и красив

преди 4 години

В кредитите няма нищо лошо, но....Кредит се тегли от хората, които могат да си го ПОЗВОЛЯТ!!!Теглил съм, за апартамент, рефинансирал съм и съм погасил. Имам кредитна карта, която се ползва и най-нормалното нещо е да се погасяват кредити по нея, така правят хората в нормалния развит свят.Странно ми е да се тегли за море например.

fallback