Снимка: Ройтерс

В поредица от статии представяме отговори на основните въпроси при теглене на жилищен кредит. Вече бяха описани размерът на самоучастието при покупката на жилище, дали да плащаме на равни (анюитетни) или намаляващи вноски, както и плаващи или фиксирани лихви да изберем.

Нека сега разгледаме въпроса в каква валута да бъде изтеглен жилищният кредит.

На пазара масово се предлагат кредити в лева, евро и щатски долари. В миналото имаше практика за кредити в швейцарски франкове, но сега тя е прекратена.

Най-мъдрото решение е кредитът да бъде във валутата на получаваните доходи. В противен случай се превръщате във валутен търговец, зависим от световните пазари, като може да спечелите или загубите от промяната на валутните курсове.

Традиционно се считаше, че някои валути носят по-ниски лихви по кредитите, специално за кредитите в швейцарски франкове, отпускани през 2007-2008 г. Оказа се обаче, че българските банки нямат достъп до финансиране във франкове на ниски лихви и лихвите по тези кредити са незначително по-ниски от тези в лева и евро.

Лев или евро?

На практика този въпрос не стои, тъй като в клаузите на повечето кредити в лева е записано, че при промяна на обменния курс евро/лев, то кредитът ще бъде считан за изтеглен в евро при съотношение 1,95583.

Практика напоследък е много банки да предлагат еднакви лихви по жилищни кредити в евро и лева. Затова кредитът в евро само носи разходи от ежемесечното превалутиране на левове в евро, с цел плащане на вноската.

Горната хипотеза не важи в случай че получавате доходи в евро.

Ако кредитът в евро ви се предлага при по-ниска лихва от този в лева, е удачно да изберете евровия, тъй като левовият вероятно ще е с клауза за превръщане в евро при падане на валутния борд например.

Кредит в щатски долари?

Тук ключовият въпрос отново е дали получавате доходите си в щатски долари, например ако работите за щатска компания. Ако доходите ви са в лева е за предпочитане да не се захващате с кредит в щатски долари, дори да ви се предлага по-ниска лихва. Дори само, за да сте спокоен, че вноската ви няма да се удвои защото доларът е поскъпнал спрямо еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase