Снимка: архив, Impact Press Group

Купувачите на жилища, които търсят външно финансиране на сделките, все повече предпочитат да увеличат самоучастието си и да са по-малко зависими от банковите кредити.

Затова през август все повече кредитополучатили са теглили ипотечни заеми в размер от 10 до 30 хил. евро, пише в месечния анализ на ипотечния пазар на КредитЦентър.

„Запазва се и оформилата се в началото на годината тенденция на пазара за абсолютния бум на кредитите в български лева”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Тихомир Тошев.

„Делът им нараства с около 5% всеки месец, а през август ставаме свидетели на покачване от 7% спрямо предходния юли”, допълва той.

Очакванията на Тошев са до няколко месеца броят на ипотеките в евро и лева да се изравни. Данните на компанията показват, че пазарът на ипотечни кредити е останал активен през август, като изтеглените през месеца заеми са се увеличили с 12% спрямо август 2011 г. и с 23% спрямо август 2010 г.

Друга интересна тенденция на пазара, която се е оформила през лятото, е желанието на купувачите на жилища да финансират сделката си с потребителски кредит, при условие че лихвата по него е под 9 на сто.

Когато на клиентите не им достигат суми между 10 и 30 хил. лева, вместо да ипотекират закупувания имот, те теглят потребителски кредит с ниска лихва и спестяват по-големите начални разходи - за учредяване на ипотека, за оценка на имота, за задължителните застраховки и други подобни, отбелязват експертите.

Освен това отпускането на потребителски кредити отнема около седмица, докато ипотечния кредит се отпуска за около месец, месец и половина. За много клиенти важното е и това, че няма да ипотекират имота си и така се чувстват по-спокойни и уверени.

“Истината е, че на пазара в момента има много изгодни предложения за потребителски кредити, за определени групи клиенти с добри доходи или работещи във фирми с одобрени преференциални програми от банките. В такива оферти можем да видим лихви дори под 8% и суми до 50 хил. лева без поръчител”, коментира Тошев.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase