Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са продължили да падат и през второто тримесечие, макар и с по-бавен темп, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

От компанията отчитат, че в периода април-юни цените на жилищата у нас са се понижили с още 2,6% спрямо аналогичния период на миналата година, което ни нарежда на 16-то място в глобален мащаб. За сравнение, годишният спад на жилищните цени през първите три месеца на годината беше 4,3%.

Консултантите отчитат, че през второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2 на сто. В сравнение с последните три месеца на миналата година обаче за периода април-юни е измерено намаление от 0,3%.

Страната ни е наредена на 39-то място в класацията на компанията, изготвена на базата на наблюденията й на 54 жилищни пазари по света.

Ирландия удържа първенството и е жилищният пазар с най-голям годишен спад на цените на жилищата – 14,4% през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината беше регистрирано понижение от над 16 на сто.

Второто място е за Унгария с 11,2%, следвана от Гърция с 10,3%. Челната петица се допълва от Испания и Португалия, а в десетката място намира дори и Китай, където е отчетен 7,1% годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие.

В периода април-юни най-силно са поскъпнали жилищата в Бразилия – с 18,4% на годишна база. на второ място е Австрия с 11% ръст на цените, а на трето – Турция с 10,5%.

Първата десетка по ръст на цените на жилищата се допълва от Русия, Колумбия, Исландия, Хонконг, Естония, Норвегия и Германия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, е нараснал с 1,1% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-силният тримесечен ръст от последните три месеца на 2009 г., отчитат експертите.

Скромното възстановяване на цените в глобален мащаб се дължи на стабилното представяне на основните жилищни пазари по света, посочва се в доклада на компанията.

Данните показват, че в периода април-юни цените на жилищата на 25 от наблюдаваните пазари са се покачили с по-бързо темпо, отколкото година по-рано.

Това обаче трудно може да компенсира слабото представяне на жилищните пазари в Европа, посочват от компанията. Възстановяването им е възпрепятствано от увеличаващата се безработица на Стария континент, затегнатото финансиране и ниското потребителско доверие.

Още новини за жилищния пазар в България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase