Снимка: архив, БТА
fallback

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

морски

преди 11 години

Няма по-корумпирана от Фандъкова!

111

До 124

преди 11 години

Приятелю, проблемът е, че за ГЕРБ гласуваха не чак толкова много хора, колкото бяха отчетени. Просто фалшифицираха изборите. Да не забравяме, че крадецът Софиянски изкара, май, цели 3 мандата, окраде София, и най-накрая като по чудо се отървахме от него. Със сегашните ще е същото. Та искам да ти каже, че няма значение, кой за кого гласува. Накрая печелят изборите "правилните" хора, които трябва да заемат определените от едикой си за тях места.

110

Анонимен

преди 11 години

Искам да поздравя *** които гласуват за ГЕРБ и неговите произведения! Да сте живи и здрави и да сте са така умни!

fallback