Снимка: архив, БТА

Столичната община предлага ново зониране на части от града, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Според изготвения проект презонирането ще засегне около 15 процента от собствениците на имоти в София -близо 174 хиляди от общо 1,17 млн. собственици.

Според изчислените варианти за финансовия ефект на бъдещото презониране преминаването от една зона в друга ще доведе до около 30 лева увеличение на данъка за недвижим имоти при панелно жилище от 60 кв. м, а при ново строителство - около 40 лева за същия размер жилище.

Няма да има промяна в големите жилищни квартали "Младост", "Надежда","Люлин", "Дружба" и други.

За сметка на това район Оборище например ще премина от трета в най-скъпата - първа зона. Голямо завишаване на данък сгради ще има и в района на Централна и Сточна гара, които ще преминат от четвърта в първа зона.

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м имот "ново строителство".

Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години, както и законовите постановки от приетия през 2007 година Закон за устройство на територията в Столичната община.

Той не се ангажира със срок за влизане на промените, като посочи, че първоначално те ще бъдат представени широко и обсъдени с максимално много хора.

Заместник-кметът припомни, че зонирането на София е извършено през 1998 година. От 2001 година досега публичните инвестиции са надхвърлили 2,5 млрд. лв., а София е нараснала с близо 200 000 души или представлява 18,5 процента от населението на страната.

През март миналата година скандал с данъчно презониране на столицата доведе до оставката на предшественика на Дончо Барбалов Минко Герджиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase