Българите живеят все по-натясно, показват обобщени данни на Националния статистически институт (НСИ) за полезната площ на новите жилища, построени през миналата година.

Жилищната площ на въведените в експлоатация нови жилища продължава да намалява, макар и с по-бавни темпове от предходните години, показва анализът.

През миналата година общата полезна площ на въведените в експлоатация новопостроени жилища е намаляла с още 6% на годишна база до 1,114 млн. кв. м средно за страната. Спрямо 2008 и 2009 г., когато строителите с осигурено финансиране масово довършваха започнати по-рано жилищни сгради, общата полезна площ на новите български домове се е свила с около 30%.

Спрямо 2010 г. жилищната площ на новите домове през миналата година е намаляла с още 3%, като е достигнала 723 хил. кв. м. Спрямо 2008 г. през миналата година полезната жилищна площ се е свила с 30%.

При спомагателните площи е регистриран още по-дълбок спад от 11% спрямо 2010 г. и с 34% спрямо кризисната 2008 г.

Продължават да намаляват и новите жилища, въведени в експлоатация. През миналата година те са били малко над 14 хиляди, като спадът е от 6,6% спрямо 2010 г., когато бяха въведени в експлоатация повече от 15 хил. нови жилища.

Спрямо кризисната 2008 г. обаче, когато строителството замря и само предприемачите с налично финансиране довършваха започнатите жилищни сгради, въведените в експлоатация нови жилища нарастват повече от два пъти.

Сравнително постоянен е броят на новите жилищни сгради, въведени в експлоатация през последните 5 години.

През миналата година са въведени в експлоатация 3 хил. нови жилищни сгради, като ръстът е от 25% спрямо 2010 г., когато са били въведени в експлоатация 2 400 жилищни сгради.

През 2009 и 2008 г. в експлоатация са били пуснати също толкова 3 хил. нови жилищни сгради. Като се имат предвид данните за броя на жилищата и полезната им площ, може да се направи извода, че строителните компании предпочитат да изграждат все по-малки жилищни сгради с малко на брой жилища в тях, се сочи в анализа на НСИ.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase