Снимка: Dnes.bg

През следващата година се очаква да продължи оформилата се в края на 2011 година тенденция на сближаване на лихвите по левовите и евровите кредити. Това прогнозират от „Кредит център“.

Що се отнася до лихвените нива, по-скоро те ще се движат около нивата си, оформени през 2011 година. Възможни са леки колебания и в двете посоки, като те по-скоро ще се определят от политиката и цената, която плащат за ресурса отделните финансови институции.

„Сериозно поскъпване на ипотечните кредити, както и сериозен спад на лихвите по тях, не се очакват”, коментира  изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев.

Разразилата се дългова криза в Европа и прогнозите за възможна втора рецесия и значително по-бавно възстановяване на пазарите накараха потребителите, избрали период с фиксирана лихва по кредитите си, да се чувстват по-спокойни и доволни от избора си.

„Интересът към тези продукти и в момента расте, тъй като се очаква възстановяването да е бавно и лихвите да не паднат. Затова възможността да фиксират лихвата си на нива по-ниски от 6,5% кара повече потребители да правят този избор”, коментира още изпълнителният директор на компанията. 

Според прогнозата на Кредит Център за 2012 година най-активна ще е групата на възраст между 25 и 35 години, като най-младите участници на пазара – тези под 25 години, ще намалеят. Ипотеките ще са с ясно предназначение – за покупка на имот. Най-често ще са със срок между 16 и 25 години. Лихвите ще се колебаят в двете посоки, но в рамките на 0,25 – 0,75% разлика от сегашните, а цените на повечето имоти ще вървят леко надолу.

През ноември 2011 г. средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е 36 245 евро. След понижението, регистрирано през октомври, през ноември се отчита нарастване на средния размер на кредитите.

Най-значително е повишението в София. Там за изминалия месец за покупка на нов дом са изтеглени средно по 46 280 евро, или със 7760 евро повече, отколкото през октомври. Във Варна средният размер на кредитите нараства с 6600 евро до 37 560 евро. Увеличение има и в Бургас и Пловдив, съответно с 560 евро и 1080 евро. 

92,6% от ипотечните кредити през ноември са изтеглени с цел покупка на жилище. За строително-монтажни работи са взети 0,5% от кредитите, а за лично ползване - 6,9% от тях.

Основната част от клиентите, които пристъпват към теглене на ипотечен кредит, са с месечен доход на домакинствата от 1500 до 2500 лв. - 85,8%.

На второ място след тях се нареждат хората с доход в семейството до 1500 лв., чийто дял е 8,4%. Следват кредитополучателите с месечни приходи от 2500 до 4000 лв., които са 4,6% от всички. 1,2% от ипотечните кредити през изминалия месец са отпуснати на клиенти с доход на домакинствата над 4000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase