Снимка: архив, Булфото

Изплащането на жилищни заеми се оказва все по-трудна задача през последните 2 години, което доведе до ръст на продажбите на ипотекираните жилища.

Продавачите с финансови затруднения са се увеличили с над 20% през последните няколко месеца, показва анализ на компанията за недвижими имоти „Адрес“.

Продажбата днес е по-изгодният ход за онези, които не могат да погасяват кредита си.

„Хората, изтеглили кредит, който нямат възможност да погасяват редовно, разбират, че изчакването на продажбата не е оправдано финансово. Цените дори на най-атрактивните имоти се задържат, което означава, че стойността на обезпечението не се променя с времето, а задължението расте.

Така с всеки изминат ден тежестта на длъжника се увеличава, докато очакване за повишаване на цената на залога липсва. Затова съветваме тези продавачи да реализират имотите си сега, вместо да чакат”, заяви Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

Политиката на банките в момента е да не бъдат агресивни със своите длъжници, което обаче води до натрупване на лихви. Така в един момент, когато банката реши, че кредитът трябва да се погаси, собственикът е притиснат и загубата обикновено е по-голяма.

Финансовите затруднения са причината за над 45% от продавачите за периода април – август 2011 г. да се разделят с апартамента си, сочат данни на компанията.

Затрудненията при погасяването на ипотечен кредит са накарали 24% от тях да продадат жилището си. Също толкова са решили да потърсят купувач за имота си поради трудности в погасяването на потребителски кредит.

Имотът е бил излишен за 36% от продавачите през това лято, а закриването на инвестиция е накарала около 13% от тях да пристъпят към продажба.

Най-активни и през летните месеци са били сделките в столичния комплекс "Люлин". По-голямата част от тях са били за двустайни и тристайни жилища и са били на стойност от около 620 евро на кв. м. Интензивен е бил пазарът на имоти и в "Надежда", където квадратният метър през лятото е струвал средно около 600 евро.

Сделките в този комплекс обаче са били за по-малки имоти – гарсониери и двустайни. За около 800 евро на квадрат пък са се продавали жилищата в "Манастирски ливади". С около 100 евро по-евтино са се сключвали сделките в столичния квартал "Младост".

Хората с трудности при изплащането на кредита си са продавали имоти главно над 50 000 - 70 000 евро, като обикновено става дума за двустайни и тристайни апартаменти. Има и немалко случаи за продажби до 50 000 евро за двустайни жилища.

Профилът на продавача, срещнал трудности при покриването на дълговете си, е на мъж между 31 и 40 години.

Не са малко и семействата между 41 и 50 години, които не са успели да се справят с връщането на дълговете по закупените тристайни жилища.

В същото време пазарът на жилищни имоти вече е стабилен. Търсенето се генерира основно от млади и средни на възраст купувачи, които се възползват от ниските цени на имотите, отчитат от компанията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase