Най-търсени са кредитите между 10 000 и 30 000 евро. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Младите вземат два пъти повече кредити, отколкото преди кризата, сочат данните на КредитЦентър за февруари.

Най-активни са клиентите на възраст между 26 и 35 г. Те са изтеглили близо 58% от ипотечните кредити през февруари.

На следващо място след тях са хората на възраст от 36 до 45 г. – 23% от кредитополучателите.

Особено отчетлива от началото на 2011 г. е тенденцията, която се потвърждава и през февруари – за значителна активност на младото поколение между 18 и 25 г. През 2010 г. в тази възрастова група са били едва 6% от потребителите на ипотечни кредити, а сега делът им нараства над два пъти - близо 13% през февруари.

За сметка на това спада интересът у клиенти над 45 години, които вече са най-малък дял от потребителите – 6,2%.

„Ако съпоставим данните за предходните години с тези от първите два месеца на тази година, ще забележим, че делът на клиентите до 25 г., които теглят ипотечни кредити, е нараснал значително. За първите месеци на 2011 г. той се движи около и над 13%, което надвишава близо два пъти нивата от преди кризата.

Обяснението за това се крие в текущите цени на имотите, подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло. Всичко това дава оптимизъм на младите, че ще могат да изплатят един ипотечен заем в обозрим период, с нормални вноски, които са поносими за месечния им бюджет”, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Най-голям през февруари остава размерът на ипотечните кредити в столицата – 43 650 евро. На следващо място се нарежда морската столица Варна с 32 160 евро. Само във Варна има понижение спрямо януари.

За сметка на това в София, Бургас и Пловдив средните кредити увеличават своя размер в сравнение с предходния месец.

Най-търсени остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро – всеки втори ипотечен заем през февруари е бил в тази граница.

Най-предпочитаният срок за връщане на ипотечни кредити е между 16 и 20 г., след тях за кредитите, взети за период от 10 до 15 г.

Най-малък е процентът на ипотечните заеми със срок на връщане до 10 години – 3,6%.

„Все повече у потребителите се затвърждава убеждението, че не могат да очакват нов драстичен спад в цените на имотите. Хората постепенно започват да осъзнават, че двуцифрените понижения, които наблюдавахме през 2009 г., няма да се повторят. Макар и да не е изключен  спад с още няколко процента, и то не при всички имоти, вече говорим за разлики, които са напълно постижими като намаление при преговорите”, каза още Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

хехехех

преди 13 години

ми вземат повече кредити защото нямат пари , преди кризата имаха и вземаха по-малко.. понеже факаното правителство нищо не направи по въпроса с кризата..нито лихви на банки свалиха както в другите страни нито нищо,само строяха магистрали и паркинги,синя зона и метро....

94

Bravo

преди 13 години

Nemozesh da spestish pari,ako ne pravish pari!Za kakvo stava duma e,che ot zaplata ne spestjavash pari,a samo se zalagvash,che ziveesh dobre.Credita e neshto neobhodimo,no pri dve uslovja:RAZUMNO IZPOLZUVANE i VAZMOZNOST ZA VRASHTANE.V protiven sluchai vinagi ima problemi.Nikoi na nikogo ne e dlazen s nishto v "Gadnija kapitalizam".

93

с. до 83

преди 13 години

Изобщо не става въпрос за бягане от отговорност или нещо подобно!Но не може права да има само кредитора!Я да те питам смелий банков защитнико защо след като закон за фалит на физическите лица няма никакво значение според теб защо банките с всякакви средства блокират приемането на подобен закон!?А!?Защото ще даде защита на хорицата срещу тях и няма да могат да безчинстват на воля както досега!Нали се сещаш!Не казвам да не си търсят парите,но в момента мачкат наред и държавата работи за тях!Факт!

fallback