Най-търсени са кредитите между 10 000 и 30 000 евро. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Младите вземат два пъти повече кредити, отколкото преди кризата, сочат данните на КредитЦентър за февруари.

Най-активни са клиентите на възраст между 26 и 35 г. Те са изтеглили близо 58% от ипотечните кредити през февруари.

На следващо място след тях са хората на възраст от 36 до 45 г. – 23% от кредитополучателите.

Особено отчетлива от началото на 2011 г. е тенденцията, която се потвърждава и през февруари – за значителна активност на младото поколение между 18 и 25 г. През 2010 г. в тази възрастова група са били едва 6% от потребителите на ипотечни кредити, а сега делът им нараства над два пъти - близо 13% през февруари.

За сметка на това спада интересът у клиенти над 45 години, които вече са най-малък дял от потребителите – 6,2%.

„Ако съпоставим данните за предходните години с тези от първите два месеца на тази година, ще забележим, че делът на клиентите до 25 г., които теглят ипотечни кредити, е нараснал значително. За първите месеци на 2011 г. той се движи около и над 13%, което надвишава близо два пъти нивата от преди кризата.

Обяснението за това се крие в текущите цени на имотите, подобрените условия за кредитиране и стабилизирането на икономиката ни като цяло. Всичко това дава оптимизъм на младите, че ще могат да изплатят един ипотечен заем в обозрим период, с нормални вноски, които са поносими за месечния им бюджет”, коментира изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев.

Най-голям през февруари остава размерът на ипотечните кредити в столицата – 43 650 евро. На следващо място се нарежда морската столица Варна с 32 160 евро. Само във Варна има понижение спрямо януари.

За сметка на това в София, Бургас и Пловдив средните кредити увеличават своя размер в сравнение с предходния месец.

Най-търсени остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро – всеки втори ипотечен заем през февруари е бил в тази граница.

Най-предпочитаният срок за връщане на ипотечни кредити е между 16 и 20 г., след тях за кредитите, взети за период от 10 до 15 г.

Най-малък е процентът на ипотечните заеми със срок на връщане до 10 години – 3,6%.

„Все повече у потребителите се затвърждава убеждението, че не могат да очакват нов драстичен спад в цените на имотите. Хората постепенно започват да осъзнават, че двуцифрените понижения, които наблюдавахме през 2009 г., няма да се повторят. Макар и да не е изключен  спад с още няколко процента, и то не при всички имоти, вече говорим за разлики, които са напълно постижими като намаление при преговорите”, каза още Тошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase