Румен Сираков, председател на УС и главен изпълнителен директор International Asset Bank

International Asset Bank е основен партньор на събитието Day Off: School Time, организирано от Dnes.bg. То ще се проведе на 14 септември от 10 до 17 часа пред хипермаркет HIT MAX в столичния квартал "Младост". Банката предлага финансови продукти, които могат да подкрепят всяко семейство при подготовката на ученик. Но тя може да бъде и основен участник в повишаването на финансовата грамотност както на децата, така и на техните родители. Кои са най-честите грешки, когато взимаме решение да се обърнем към банка? Разговаряме с г-н Румен Сираков, председател на УС и главен изпълнителен директор на International Asset Bank.

Вие сте основен партньор на Day Off: School Time. Какво ви провокира да се включите в това събитие?

Нашият ангажимент към общността е една от основните ценности на International Asset Bank и за нас е чест да подкрепим и участваме това събитие.
В International Asset Bank вярваме в инвестирането в бъдещето и няма по-добър начин да направим това от подкрепата за образование и обществени събития, които обединяват семействата. Първият учебен ден е важен момент за децата и техните родители, който бележи началото на нови възможности и растеж. Като партньор в това събитие, ние сме горди да допринесем за празник, който насърчава стремежа  към познание и помага за изграждането на здрава основа за следващото поколение.

15 септември е дата, която предизвиква вълнение сред учениците, но и стрес сред родителите. Кои са най-атрактивните продукти, с които Интернешънъл Асет Банк може да им помогне да се справят финансово с многобройните разходи?

В International Asset Bank, винаги се опитваме да бъдем до нашите клиенти и да им предлагаме решения за техните необходимости в качеството си на сигурен партньор.

Продуктовата гама обхваща транзакционни пакети, които да улеснят ежедневието на семействата:

•    за първите стъпки в банкирането предлагаме  Пакет Асет Начало;
•    за родителите, които получават регулярни плащания - Асет Пейрол;
•    за бабите и дядовците с пакет Златна възраст.

Всички услуги, включени в тези пакети са напълно безплатни за нашите клиенти. Когато е необходима допълнителна подкрепа – кредитните продукти на Банката са налице, за да отговорят на всички потребности на нашите клиенти.

Какво е необходимо да се възползват от тях?

Единствено е необходимо да се свържат със служителите на Банката в широката ни клонова мрежа или чрез сайта и ние ще намерим индивидуално решение за тях.

На какво трябва да обръщат внимание желаещите да се възползват от банкови продукти?

В International Asset Bank се водим от принцип на прозрачност и отговорност. Предлагаме на нашите клиенти конкретни продукти и услуги без необходимост от обвързването им с банкови продукти извън тяхното търсене. Предоставяме и безплатни застраховки при ипотечните кредити за целия срок на кредита.

Когато клиентите се обвързват с кредитни отношения с дадена банка, важно е да имат предвид крайната цена, която ще платят, а не само лихвения процент на който биха получили финансиране.

Кои са най-честите грешки на потребителите, с които сте се сблъсквали във вашата практика?

Изборът на правилния банков продукт е от решаващо значение, но е обичайно хората да вземат решения въз основа на непълна информация или без да разбират напълно възможностите си. Една често срещана грешка е не отчитането на пълния набор от такси, свързани избора на допълнителни  услуги, което може да доведе до неочаквани разходи.  Друг пропуск при взимане на финансово решение е несъобразяването дългосрочните финансови възможности и цели на клиента.
Някои клиенти се повлияват от промоционални оферти, без напълно да отдават значение на  условията, които се прилагат след края на промоционалния период и ефекта им върху бъдещите им цели и възможности. В International Asset Bank се стремим да предоставим ясна, изчерпателна информация, за да помогнем на нашите клиенти да вземат информирани решения, които най-добре отговарят на настоящите им индивидуални нужди и цели.

Банките помагат финансово, но може ли да имат по-голяма роля и в образованието на учениците - за тяхната финансова грамотност?

Безусловно, банките имат потенциала да играят съществена  роля в обучението на децата, учениците и обществото като цяло. International Asset Bank отдавна е припознала ролята си в повишаване на финансовата грамотност. Това важно умение често се пренебрегва в традиционното образование.

Използвайки своя опит, International Asset Bank помага  за запълването на тази празнина като активно подпомага местни инициативи в подкрепа на финансовата грамотност и образование на децата.

International Asset Bank си сътрудничи активно с местни организации като спомага за повишаване на  финансовата грамотност и за предоставяне на  практическо образование. Имахме възможността да се включим като спонсор на Национален образователен форум „Образованието, Майко Мила!“, където бяха  засегнати теми, които силно вълнуват общественото мнение. През 2024 Интернешънъл Асет Банк постави началото на такова партньорство и с SOS Детски селища и ще продължава да надгражда в тази посока. Банката и нейните служители редовно се включват в дарителски инициативи, подпомагайки деца и младежи лишени от родителски грижи под егидата на Национален фонд „Свети Никола“.

Вече почти 35 години, в International Asset Bank поемаме неизменно активна роля в образованието, и помагаме за изграждането на финансово разумно общество, като даваме възможност на хората да постигнат своите лични и професионални цели. Това е в синхрон с по-широката мисия на Интернешънъл Асет Банк да бъде надежден партньор на своите клиенти.

А какви изненади за родителите и учениците е подготвил екипът на Dnes.bg още - ще разберете на 14 септември. Цветният празник на Dnes.bg Day Off: School Time започва на 14 септември, събота, от 10:00 часа пред хипермаркет HIT MAX в столичния квартал “Младост”. Повече информация за събитието ще откриете на Investor Media PRO.

Основни партньори на Day Off: School Time са: Елана Фонд Мениджмънт, International Asset Bank.

Партньори на Day Off: School Time са: Britanica, Столето, British Council.

В партньорство с: Хипермаркети HIT MAX, Онлайн супермаркет Shop.gladen.bg, Apteka.puls.bg.

Събитието се организира с подкрепата на: Max International, Valentis, NEXT LEVEL, Florina, Therasal, FREETUSS, Vita Rama, Centrum, Academy PRO, Дентална клиника „Диамед“ Младост, Витамини за деца Марсианци, Детски учебен и арт център “OreHHerO”, Езикова школа „Престиж“, Верига зоомагазини и клиники „Zoo Center”, Бусинска Сръчкотилница, “Къмпинг Градина”, Хотел „Мальовица“, DEVIN, J Point Group и Photocorner.bg.

Институционални партньори на събитието са: BESCO, Музейко.

Медийни партньори на Day Off: School Time са: Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, сп. „Жената днес”, “София играе”, Mama Mia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase