Снимка БГНЕС

За да изтласка украинската армия от територията на Курска област, Русия се нуждае от поне 50 000 войници, но тя не разполага с такива резерви в района, пише американският вестник The New York Times.

Според оценки на Пентагона Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е включил около 10 000 войници в Курската операция. Колкото повече територия в крайна сметка успеят да овладеят украинците, толкова по-трудно ще бъде защитата им.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са разрушили три моста на река Сейм и са напът да поемат контрол над обширна територия в Курска област - Глушковския район, където около 3000 руски войници може да попаднат във "врящия котел“, съобщава военно-аналитичният на Telegram канал Military analytics.

Глушковският район е заобиколен от запад и юг от територия на Украйна. От изток (от страната на Суджа) ВСУ водят настъпателни действия, в хода на които са установили контрол над селата Снагост и Апанасовка. До река Сейм и затварянето на "котела“ им остават пет километра.

Руснаците, въпреки разрушаването на мостовете през Сейм, все още снабдяват войските си чрез понтонни преходи през реката (тя не е много широка и е лесна за преминаване). А Украйна активно атакува понтони, построени от руските въоръжени сили през река Сейм в Глушковския район, пише Фокус.

За целта се използват както дронове камикадзе, така и касетъчни боеприпаси. Това се прави, за да се блокира снабдяването на руските войски и да се вкарат войските там в "котел“. Очевидно в близко бъдеще ще има поне опити за настъпление на ВСУ в този район, обобщава каналът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase