Снимка БГНЕС

Носителят на Международната награда "Букър" Георги Господинов написа първата си книга след наградената "Времеубежище". Това обяви самият той с думите: "Тихо, в следобеда на годината, искам да обявя, че на 27 август, излиза новата ми книга "Градинарят и смъртта". Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след "Естествен роман". Надявам се сама да намери пътя до следобедите на своите читатели."

"Градинарят и смъртта" ще бъде по книжарниците в края на месеца, потвърдиха и от издателството "Жанет 45". Редактор е Биляна Курташева, коректор - Мария Венедикова, а корицата е на художничката Люба Халева.

"Тази книга няма лесен жанр, трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина – има ли значение за ботаниката на тъгата", пише авторът.

"История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехерезада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва над мен с всичките си следобеди."

Последната книга на Господинов "Времеубежище" излезе през април 2020 г., в разгара на пандемията от коронавирус. Тя бе преведена на няколко езика и спечели редица международни награди, сред които италианските "Премио Стрега Еуропео" и "Бокачо". Венецът в успехите й е най-важната литературна награда на англоезичния свят - "Букър" за преводни романи, която Господинов спечели през 2023 г. заедно с преводачката на романа на английски Анджела Родел, пише Сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase