Снимка: БГНЕС/ЕРА
fallback

Бангладеш е най-многолюдната страна, която никога не е печелила медал от олимпийски игри. Това лято надеждите на страната са насочени към 18-годишния състезател в стрелбата с лък Сагор Ислам.

Въпреки огромното си население, Бангладеш ще има едва четирима представители на Олимпиадата в Париж, като трима от тях ще участват със специални покани, а само един спечели квотата си.

Младият Сагор Ислам успя да стори това в последната олимпийска квалификация в стрелбата с лък, която се проведе в Анталия, Турция през юни. Там той показа качества и характер, за да надвие чеха Адам Ли в директна битка за участие в Париж 2024.

"Бях уверен в шансовете ми да се класирам. Треньорите ми не ми позволиха да изгубя концентрация. Това изискваше много страдания, много жертви по отношение на семейството ми, никаква почивка, само тренировки, тренировки, тренировки", сподели щастливият Ислам след успеха в Турция.

Ислам, който е най-малкият от четири деца, губи баща си, когато е на три години. Той е отгледан от майка си, която държи чайна в град Раджшахи. "Загубих баща си, когато бях на три. Оттогава майка ми държи крайпътна чайна, за да осигурява семейството. Въпреки всички трудности, тя ми даде шанс да се занимава със стрелба с лък. Майка ми е най-великото ми вдъхновение. Тя винаги ми казва да се наслаждавам на спорта. Основната ми мотивация е да я правя щастлива", разказва Ислам, който за класирането в Париж получи бонус от 500 000 лаки (около 4000 евро).

Неговият треньор - германецът Мартин Фредерик, предупреждава, че Ислам не трябва да бъде натоварван с твърде тежки очаквания да донесе на Бангладеш първи олимпийски медал в историята. "Искаме да постигнем възможно най-добър резултат, но ще бъде трудно. Ще участват 64-та най-добри състезатели в света, световни шампиони, олимпийски медалисти, световни рекордьори. Не искам да говорим за медал, може би четвъртфинал ще е добро постижение. Но всичко е възможно", коментира Фредерик. Той изтъкна, че по-важната цел е Ислам да вдъхнови следващите поколения спортисти от Бангладеш, за да може страната да увеличава бройката на олимпийците, а от това рано или късно ще дойде и първият медал.

Сагор Ислам е едва третият спортист от Бангладеш, който печели своята квота за олимпийските игри, а не получава покана за участие. Генералният секретар на местния олимпийски комитет Сиед Шагед Реза вини недостига на средства за липсата на спортни успехи.

"Нямаме достатъчно пари, за да тренираме нашите спортисти. За успех са нужни тренировки, това е дълъг процес, трябва да вземем чуждестранни треньори, да изпращаме спортистите на лагери в чужбина и така след време ще се стигне до медал", казва Реза.

Един от най-легендарните спортисти на Бангладеш Асиф Хосаин Хан не е съгласен с това твърдение. Хан става шампион в спортната стрелба на Игрите на Британската общност в Манчестър през 2002 година, когато побеждава във финала индиеца Абхинав Биндра. "Не ти трябва бюджет, за да мечтаеш. Виждали сме много спортисти, които успяват, макар че нямат финансова подкрепа. За страна като нашата преди всичко ти трябва сърце и да работиш здраво", споделя Хан.

Шест години след успеха му в Манчестър, неговият опонент Биндра става първият олимпийски шампион на Индия на Игрите в Пекин, докато Хан изчезва от небосклона след жесток побой от полицията в Бангладеш през 2006 г., започнал след спор за паркомясто./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 месец

Е как да няма такава държава бе?

12

олимпийска надежда

преди 1 месец

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА но има такъв неук журналист в БГ./ 2 пъти ***./

11

Анонимен

преди 1 месец

У БАГЛАДЕШ ИМА ЛИ БАнГЛАДЕШЦИ ИЛИ СА ПРОСТО БАГЛАДЕШЦИ!!!

fallback