Снимка: БГНЕС

Китайският президент Си Цзинпин изрази съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА.

Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството.

Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че опитът за убийство е последица от "политиката на Вашингтон за разпалване на омраза".

“Съединените щати трябва да направят равносметка на политиките си по отношение на политически опоненти, държави и народи”, заяви Захарова. САЩ трябва да се съсредоточат върху вътрешнополитическите си проблеми, вместо да доставят оръжия на Украйна, каза още тя, цитирана от БТА.

Кремъл осъжда проявите на насилие в политическата борба в контекста на нападението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, каза и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Русия винаги е осъждала и сега също осъждаме категорично всякакви прояви на насилие в хода на политическата борба", посочи говорителят на Кремъл. Настоящата власт в САЩ създаде атмосфера на насилие, с която е свързан и опитът за убийство на кандидата за президент на страната Доналд Тръмп, добави Песков.

"Ние изобщо не вярваме, че опитът за ликвидиране на Тръмп е организиран от сегашното правителство, но атмосферата, която беше създадена от тази администрация в хода на политическата борба, атмосферата около кандидата Тръмп, именно тези са нещата, които провокираха това, с което Америка се сблъсква днес", заяви прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Кремъл изрази съболезнованията си за жертвите на нападението, но добави, че руският президент Путин не планира да разговаря с Тръмп.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля при стрелба, открита вчера по време на предизборен митинг в град Бътлър в щата Пенсилвания.

Тръмп, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември, бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет Сървис. В резултат на стрелбата загина човек, взел участие в митинга, а още двама бяха ранени.

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ пое случая и каза, че става дума за опит за убийство. Двадесетгодишният нападател бе убит от агенти на Сикрет Сървис секунди след като произведе няколко изстрела с автомат на митинга на Тръмп.

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase