Снимка: ЕПА/БГНЕС

Музеят “Аушвиц” ще използва иновативни методи в борбата с езика на омразата. От музея съобщават, че са започнали да работят в партньорство със стартъп, специализиран в автоматичното издирване на език на омразата в социалните медии с помощта на изкуствен интелект (ИИ), съобщи TVP World.

"Като музей ние активно участваме в платформи като X, Facebook и Instagram, като ежедневно споделяме постове за историята на германския нацистки лагер Аушвиц и кратки биографии на неговите жертви", заяви Павел Савицки, отговарящ за присъствието на музея в социалните медии.

Ставицки допълва, че музеят има около 2,5 милиона последователи и всеки ден получават много коментари. Повечето от тях са уважителни, но има и такива, които позорят жертвите.

"Освен това ежедневно се сблъскваме със спам, тролене, ботове, крадящи данни, и кампании за дезинформация. Ефективното модериране е от решаващо значение за защитата на нашата виртуална общност на паметта от езика на омразата", написа Савицки на уебсайта на Аушвиц.

За да се справи с тези предизвикателства, музеят си партнира с TrollWall AI. Компанията ще предостави на обекта инструмент, който автоматично скрива омразните и вулгарни коментари в социалните медии в реално време.

Системата поддържа популярните социални мрежи и се придържа към международните правни стандарти, определящи речта на омразата.

"При тестовете ни инструментът се оказа изключително ефективен. TrollWall AI модерира коментарите на множество езици, което е жизненоважно за нас. Можем също така да добавяме специфични ключови думи към системата. Въпреки че не замества изцяло човешките модератори, той осигурява допълнителен слой сигурност, особено във Facebook и Instagram“, каза служителят на музея. / БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase