Снимка: Pixabay

Очаква се и това лято богатите американци да се насочат към Европа, където ще харчат за скъпи хотели на Олимпийските игри в Париж или в Средиземно море, ще се борят за билети за концерти на Тейлър Суифт и ще дават щедри бакшиши в ресторантите. Туристическата индустрия, която допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, ще се радва да посрещне тези хора с висок бюджет. Местните жители обаче все повече започват да приличат на бедни роднини, поне в чисто финансово отношение.

Макар че парите не са всичко, Европа би имала полза да се замисли за себе си: високият стандарт на живот в нея се цени с право и обяснява защо тя привлича повече от половината от международните туристи в света. Но тези трудно извоювани постижения ще бъдат застрашени, ако политиците не направят повече за повишаване на производителността и поддържане на благосъстоянието.

От десетилетия европейците се успокояват от факта, че макар абсолютното ниво на богатство да е по-високо в САЩ, те се справят по-добре, когато става въпрос за други елементи на добрия живот. Гражданите на Европа се радват на по-дълги платени отпуски, по-малко престъпления с огнестрелно оръжие, по-здравословно хранене и пешеходни зони в градовете - фактори, които от своя страна допринасят за по-голяма продължителност на живота. Средната продължителност на живота в Европейския съюз се оценява на 81,5 години в сравнение с около 77,5 години в САЩ.

Напоследък обаче Европа започна да се тревожи за нарастващите трансатлантически различия в икономическия растеж и технологичната конкурентоспособност.

"Американците просто работят по-усилено, докато европейците са по-малко амбициозни и избягват повече риска", заяви през април пред Financial Times Николай Танген, ръководител на норвежкия държавен инвестиционен фонд на стойност 1,6 трилиона долара.

Преди да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на нидерландския гигант за оборудване за производство на чипове ASML Holding NV, Петер Веннинк предупреди, че Европа изостава и трябва да преодолее самодоволството. "Като гледам нашето общество, понякога оставам с впечатлението, че сме, както се казва, "дебели, глупави и щастливи", каза той.

Целият текст може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase