Снимка: Bulgaria ON AIR

Международният ден на йогата ще бъде отбелязан в над 40 населени места у нас. Инструктурът по йога Камелия Тодорова сподели, че това е изкуство, с което се стремим да подобрим своята гъвкавост и ентусиазма си.

"Йогата е древна техника, която цели човекът да постигне равновесие между тялото, духа, ума, сърцето, емоциите и мислите си - да постигне вътрешно удовлетворение и радост. Проблемът с емоциите е много сериозен в наши дни. Когато практикуваме йога, особено Сахаджи йога, постигаме вътрешно удовлетворение и равновесие. Можем да усетим в различни точки на тялото какво не е наред в нас” сподели в “България сутрин” инструктурът.

Тодорова допълни, че има различни видове йога, дори и за деца. При тях е достатъчно да има физическа активност и релаксация. Много деца страдат от синдром на недостатъчно внимание и липса на концентрация", коментира йога инструкторът.

Благовеста Георгиева също се занимава с йога. Тя сподели, че това е прекрасен способ да върнем спокойствието в нашия ум и в ежедневието си.

"В началото е необходимо да имаме дисциплина. Ние се грижим за другите, но забравяме за себе си, нужно е да отделяме време и за себе си", каза Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че дишането е естествен процес и можем до някаква степен да го контролираме съзнателно. Когато медитираме, дишането се регулира.

"Когато контролираме нещо, правим усилия и това ни пречи да останем в абсолютно спокойно състояние на ума. Когато човекът се научи да медитира правилно, дишането се регулира и се превръща в спонтанен процес, за който не мислим", добави Тодорова.

Благовеста Георгиева също сподели, че използвайки дишането и дихателните техники, започваме да имаме контрол над ума си.

"Сахаджи йога е "спонтанен вид йога". Когато сме тук и сега в настоящето, умеем да ценим това, което имаме и да му се радваме", отбеляза Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase