Снимка: архив, БГНЕС

Известният канадски актьор Доналд Съдърланд, познат с ролите си в "Мръсната дузина" и "Игрите на глада", почина на 88-годишна възраст, съобщи синът му Кийфър Съдърланд.

"С натежало сърце съобщавам за смъртта на баща ми", обяви в "Екс" актьорът, определяйки баща си като "един от най-важните актьори в историята на киното".

Доналд Съдърланд беше смятан за един от най-добрите актьори, които никога не са били номинирани за "Оскар". През 2017 г. канадецът получи почетен Оскар за цялостно творчество.

Той се е женил три пъти и има три деца, най-известното от които е Кийфър.

По време на кариера, продължила над 60 години и с роли в около 200 филма, Доналд Съдърланд се утвърди като еклектичен актьор, способен да пресъздава големи филмови злодеи, антигерои и романтични образи.

"Той никога не се плашеше от роля, независимо дали е добра, лоша или грозна", пише синът му. "Той обичаше това, което правеше, и правеше това, което обичаше, и никой не би могъл да поиска нещо повече. Един добре изживян живот."

Започнал с актьорската си кариера в началото на 60-те години, Доналд Съдърланд получава първата си голяма роля през 1967 г. в "Мръсната дузина", с Чарлз Бронсън в главната роля. Слабата му фигура, специфичното излъчване и загадъчните усмивки му придават чар и неповторимост.

Сред другите му успехи е трилърът "Клют" (1971 г.), в който играе частен детектив, издирващ перверзен убиец, който заплашва момиче на повикване, изиграно от Джейн Фонда.

През 1977 г. Фелини го кани да участва и в "Казанова".

Неотдавна той се отличи като президента Кориолан Сноу, жестокия диктатор в "Игрите на глада".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase