Снимка: архив, БГНЕС
fallback

ЮНЕСКО предупреди за отричане на Холокоста и фалшифициране на историята, генерирани от изкуствен интелект (ИИ), съобщи ДПА.

В доклад, публикуван съвместно със Световния еврейски конгрес, от организацията за култура на ООН казват, че историческата оценка за Холокоста може да бъде изкривена и че антисемитизмът може да бъде разпален, ако не бъдат спазвани глобално етични принципи за използване на ИИ.

Генеративният ИИ като чатбота ChatGPT например се основава на данни от интернет, които често съдържат подвеждащо съдържание и лични предубеждения. Това може да изкриви информацията за някои събития и да подкрепи предразсъдъците, се посочва в доклада.

Заради недостатъчния мониторинг и модериране от страна на разработчиците на ИИ инструментите за генеративен ИИ може да бъдат обучени въз основа на информация от сайтове, които отричат Холокоста. Освен това ИИ дава възможност за фалшифициране на съдържание като свидетелства на очевидци и исторически сведения за Холокоста. Фалшиви снимки и аудио съдържание, създадени с генеративен ИИ, са изключително убедителни за младите хора, които може да попаднат на тях в социалните медии.

Моделите на генеративния ИИ също имат склонност да си измислят събития и дори исторически феномени и процеси, ако нямат достъп до достатъчно информация.

Ако позволим ужасяващите факти за Холокоста да бъдат изкривени или фалшифицирани чрез безотговорна употреба на ИИ, рискуваме експлозивно разпространение на антисемитизъм и постепенно изтъняване на разбирането ни за причините и последиците от тези зверства, каза генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле. Тя призова за спешно приложение на препоръките на ЮНЕСКО за етични стандарти в използване на ИИ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

анони

преди 1 седмица

До вярващите по долу на ИИ-Да,този ИИ започна да бълва и срещу нас-настройва сърби и македонци,че сме били окупатори,и сме унищожили сума ти народ по време на войната,че не е имало турско робство,че Левски е терорист.Ще продължавате ли да сте съгласни с него???

135

Анонимен

преди 1 седмица

До 130 Знаеш ли, че Гьобелс като страстен ловец е направил резерват да ходи на лов и там е опитал с чифтосване да върне изчезнал вид- тура, от който произлизат днешните крави? За целта е трябвало да изчистят от хора огромна гора в Полша с куп села в нея(все едно нашите Родопи почти целите). Тъй като са били славяни, просто повечето са били избити. Потърси в нета.

134

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 130 Верно? Значи 5-6 милиона убити в лагери и още няколко милиона избити от украинските части на СС(Да, те са минавали наред по селата и избивали хора.) грам не съществуват? Тук не говорим даже само за евреи. Цел са били роми, гей, социалисти, свещеници, евреи, СЛАВЯНИ(нисша раса, която трябва да се избие или да работи като роби на арийците, които заемат териториите й). Да, основна цел са били евреите, но всъщност и теб биха убили, защото не си ариец, а по-нисш.

fallback