Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин и лидерът на Северна Корея Кин Чен Ун се споразумяха да развиват отношенията между двете страни по време на първата визита на руския държавен глава в Пхенян за последните 24 г., предаде Ройтерс, като се позова на съобщения в севернокорейските медии.  

Путин бе посрещнат от Ким на международното летище в Пхенян, където двамата лидери се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това те се качиха в правителствена лимузина и се отправиха към хотела, в който е настанен президентът на Руската федерация.

Путин пристигна на първата си визита в Северна Корея за последния близо четвърт век с обещание да задълбочи двустранните връзки в областта на търговията и отбраната и да подкрепи Пхенян в противопоставянето му срещу САЩ, отбелязва Ройтерс.

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, заяви севернокорейската държавна медия КЦТА. Връзките между Пхенян и Москва се превърнаха "силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност, както и двигател, който ускорява изграждането на нов многополярен свят", допълва КЦТА.  

САЩ обвиняват Северна Корея, че е доставила "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за войната ѝ в Украйна. Москва и Пхенян отричат между тях да има трансфер на военна техника, но се зарекоха да подсилят сътрудничеството си в областта на отбраната, което може да включва и съвместни учения на двете армии.    

Часове преди Путин да се срещне с Ким в Пхенян, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След както разговаря с американския държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, Столтенберг заяви пред журналисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които искат западният алианс да се провали.

"Разбира се ние сме загрижени и от потенциалната подкрепа, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подпомагане на нейните ракетни и ядрени програми", посочи генералният секретар на НАТО. По думите му тази тенденция, както и помощта, която Китай оказва на руската военна икономика, онагледяват факта, че предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец ще се наблюдава по-нататъшно укрепване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Столтенберг подчерта, че на определен етап трябва да има "последствия" за Китай. "Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много внимателно", тъй като "може да има някаква реципрочност ... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров".

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера каза, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров"./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase