Снимка: Shutterstock

Свързваме лятната почивка с горещи, слънчеви дни, прекарани на плажа или пък в планината. Вероятността ежегодното повтаряне на една и съща дестинация, колкото и да ни е любима, да ни отегчи, е голяма. За всички, които искат да разнообразят своето изживяване това лято, даваме няколко свежи идеи.

Създайте си влог

Всички си правим снимки, когато отидем на почивка. Те са не само скъп спомен, към който ще се връщаме години наред, но и начин да уловим неповторимите особености на мястото, което сме посетили. Представете си сега колко по-изпълнени с емоция биха били тези моменти, ако допълним статичните кадри с компилация от видеоклипове. Всички притежаваме телефони, които са способни да правят видеоклипове с високо качество, защо да не ги използваме?

Развихрете въображението си - тези видеа могат да бъдат, каквито пожелаете и не е задължително да се споделят в социалните мрежи. Ще бъдат жив спомен от прекрасни места, които сте избрали за почивката си. А сюжетите могат да са най-различни - от заснемане на първата разходка към плажа през дегустирането на местна и нестандартна кухня до малките ежедневни моменти, които ни карат да се усмихваме.

Изберете йога ритрийт и медитация

Почивката е времето, в което е добре да се отдалечим поне за малко от рутината и да се отървем от натрупания стрес. Медитацията е сред най-ефективните начини да го постигнем, защото подобна практика води до контрол на тревожността, по-голяма себеосъзнатост, подобряване на съня и засилване на концентрацията.

Дори никога преди да не сте опитвали, един йога ритрийт на място, изпълнено с красиви гледки и усамотени кътчета, ще пренареди изцяло вашия вътрешен мир. За да започнете, е достатъчно да откриете вашето място, да пуснете таймер на телефона си, да затворите очи и да се фокусирате само и единствено върху дишането си за няколко минути.

Посетете забележителност, която досега сте отхвърляли като възможност

Снимка: Shutterstock

България не е с огромна територия, но запитвали ли сте се колко са местата, които все още не сте посетили? Знаете ли например, че в Поморие се намира Музей на солта? Той е единственият в България и в Източна Европа, който е специализиран в производството на сол чрез слънчево изпарение на морската вода - това е древна анхиалска технология още от V в. пр. н.е. Че точно до Златни пясъци се намира най-известният средновековен скален манастир по българското Черноморие - Аладжа манастир от XIII – XIV век., а близо до град Каварна е разположен природно-археологическият резерват „Калиакра“, който включва морска акватория, камениста степ и високи скалисти брегове?

За магията на тези и други популярни и не толкова популярни родни места може да научите от аудио- и видеоисториите, включени в дигиталната версия на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Тя се намира в мобилното приложение на Yettel и предлага алтернатива на събирането на хартиени печати в популярните сред поколения българи книжки на Българския туристически съюз (БТС), без да ги заменя.

Снимка: Shutterstock

Движението, възниква през далечната 1966 г. по инициатива на БТС. Обектите отдавна вече не са 100 и дизайнът на хартиената книжка за печати се изменя значително през годините. За да отговорят на съвременните навици на по-младите поколения, през 2023 г. БТС и Yettel пренесоха тази любима за българите инициатива в дигиталното пространство. В момента всеки може да изтегли мобилното приложение на оператора (дори да не е абонат на Yettel), където може да открие раздел „100 национални туристически обекта“. А чрез него може не само да събирате печати, но и много повече.

Приложението може да се превърне във ваш верен помощник за избирането на дестинация, особено ако сте решили да се разнообразите в рамките на един уикенд.

След като влезете в секцията на 100-те обекта в приложението на Yettel, ще откриете, че там има и бюлетин. В него се крият оригинални идеи, които не само ще ви насочат към определено място, но и предлагат интересен контекст, свързан с историята или спецификите на района. Това надгражда значително разглеждането на снимки в Google. Освен най-любопитната информация за тези локации, ще откриете и линкове към профилите на обектите. Оттам пък ще научите какво е работното им време, цената за посещение и още подробности за обектите.

Пътувайте и печелете награди

Ветераните туристи знаят, че има три основни значки, които могат да бъдат спечелени при посещение на определен брой забележителности, включени в Движението. Събиране на печати от 25 обекта носи бронзова значка, при 50 печата се присъжда сребърна, а за 100 наградата е златна значка.

Снимка: Yettel

Преминаването дори през 25 обекта не е работа за един уикенд. Затова от Yettel добавят нови дигитални отличия, които могат да бъдат открити в секция „Постижения“. Има шест категории – „Под тепетата“, Приключения в природата“, „Пътуване във времето“, „Столични находки“, „Морски съкровища“, Разходка по Янтра“. Всяка от тях ще ви донесе отличие след като посетите три обекта.

Завършването на всяко ниво носи със себе си участие в месечните игри за награди, от които могат да бъдат спечелени смартфон, смарт часовници, безжични слушалки и други технологични награди от портфолиото на Yettel. Това не е единственият начин, по който може да участвате за спечелването на някоя от наградите.

Споделете емоциите с приятели

Понеже пътуванията винаги са по-забавни с приятели, от Yettel са приготвили специални награди за всеки, който покани свой познат и той се регистрира в приложението, използвайки неговия код.

Какъвто и вариант за почивка да изберете това лято, препоръчваме ви да опитате да си създадете наистина различни и незабравими емоции. Посещаването на нови места и изпробването на нови активности ще натрупат у вас много емоции за разказване и показване. Свалете приложението на Yettel и се потопете в света на „100-те национални туристически обекта“, за да преоткриете не само лятната ваканция, но и родината.